Banken mogen vanaf oktober waarschijnlijk weer dividenden uitkeren

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan het advies dat banken tot september geen dividenden mogen uitkeren. ‘We hebben geen plannen om die termijn te verlengen zolang de economie er de komende maanden niet op achteruitgaat’, klinkt het.

De ECB vroeg eind maart voor de eerste keer aan de banken om geen dividenden uit te keren. Op die manier wil de toezichthouder de banken aanzetten om zoveel mogelijk cash in huis te houden. Dat verbod is inmiddels twee keer verlengd geweest. Een eerste verlening kwam er in juli gevolgd door een tweede in december. Zoals de kaarten nu liggen, geldt het verbod nog tot september 2021.

Geen verlenging

Daar zal op het eerste gezicht niet snel verandering in komen. Andrea Enria, voorzitter van de raad van toezicht van de ECB, heeft in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC laten weten dat er geen plannen zijn om dat verbod verder te verlengen. ‘Althans zolang de economische situatie niet verslechtert’, aldus de topman.

‘Ik blijf ervan overtuigd dat dit de juiste houding is op een moment van aanhoudende onzekerheid. Daarenboven is het voor de banken, en voor de toezichthouders, momenteel nog steeds zeer moeilijk om betrouwbare projecties te maken van hoe de financiële situatie van de banken verder gaat evolueren’, zegt Enria.

Verbeterde situatie banken

Hij verwacht wel dat de situatie voor de banken de komende weken en maanden gaat verbeteren. Enria benadrukt daarbij dat er dan wel geen sprake mag zijn van een significante verslechtering van de externe omstandigheden.

Banken mogen enkel dividenden uitkeren of eigen aandelen inkopen als ze daarvoor de expliciete toestemming hebben gekregen van de toezichthouder. Die zal dat enkel toestaan wanneer de bank winstgevend is en een sterke kapitaalpositie heeft.

De ECB heeft wel al laten weten dat ze de komende tijd de kredietrisico’s bij banken extra scherp in de gaten gaat houden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20