Banken maken zich klaar om maatregelen vanaf vrijdag toe te passen

De Belgische banken zijn momenteel bezig aan de uitwerking van de maatregelen die afgelopen weekend werden afgesproken. Die maatregelen zijn genomen om de impact van de coronacrisis op consumenten en bedrijven in ons land te beperken.

‘Deze maatregelen gaan van kracht vanaf vrijdag 27 maart. De banken stellen alles in het werk om hun systemen hier vanaf dan op afgesteld te hebben en de aangekondigde maatregelen effectief in de praktijk te kunnen omzetten’, zegt sectorfederatie Febelfin maandag.

Maatregelen

Zondag kondigde minister van Financiën Alexander De Croo, samen met Febelfin en de Nationale Bank, een aantal maatregelen aan om de Belgische economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Zowel particulieren als ondernemingen kunnen hierop een beroep doen als zij in financiële problemen dreigen te komen. Het gaat onder meer om betalingsuitstel voor aflossingen van kredieten en een garantieregeling voor nieuwe kredieten aan bedrijven, voor een maximaal bedrag van 50 miljard euro. Een eerste deel van de kredietverliezen komt op de sector terecht, maar nadien zou de overheid bijspringen.

Contact met bankier

Febelfin roept iedereen die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de financiële problemen dreigt te komen op om telefonisch, via chat of digitaal via de app contact op te nemen met zijn bankier. ‘Samen zal er naar een oplossing worden gezocht.

De bankmedewerker zal al het mogelijke doen om zijn klant gepast en zo snel mogelijk bij te staan’, klinkt het. Voor de impact van de maatregelen op de Belgische banken is het maandag nog te vroeg.

KBC verwijst onder meer naar de vele onzekerheden die er nog altijd bestaan over de economische schade door de pandemie. Veel zal bijvoorbeeld afhangen van hoe lang de ‘lockdown’ duurt. Tegelijk beklemtoont de bank dat ze over een zeer solide solvabiliteits- en liquiditeitspositie beschikt, met aanzienlijke buffers om kredietverliezen op te vangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20