Bangladesh zal olie kopen van wie “een comfortabele prijs” aanbiedt

Eerste minister Sheikh Hasina sprak gisteren tijdens het Qatarees Economisch Forum. De politica tracht met man en macht om de inflatie te beteugelen, het land heeft immers een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terug te betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Europa heeft er alle moeite mee om de sancties tegenover Rusland doeltreffend te maken. De olie die vroeger voor Europa bestemd was, komt aan een lagere prijs op de Aziatische markten terecht en spekt zo toch de oorlogskas van Poetin.

In het nieuws: Bangladesh kiest geen kant in de oorlog in Oekraïne.

Hasina probeert de economie in Bangladesh veilig te stellen. Ook daar zorgden de energieprijzen voor inflatie en het opdrogen van reserves in buitenlandse valuta.

  • “Waar [olie] beschikbaar is en wie ons een comfortabele prijs geeft, zullen we zeker gebruik van maken”, zei Hasina tijdens het forum. “We kijken ook naar alle andere mogelijkheden, waaronder hernieuwbare en zonne-energie.”
  • Vorig jaar ging Bangladesh al in gesprek met Rusland en India om te spreken over mogelijke kortingen op olie. De pandemie maakte het het land niet gemakkelijk, de oorlog deed er nog een schepje bovenop.
  • Bangladesh heeft trouwens niet alleen bij het IMF een lening terug te betalen. Het Zuid-Aziatische land heeft een openstaande rekening van 318 miljoen dollar bij Poetin, die het in Chinese Yuan moet terugbetalen. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een kerncentrale.

De lening

  • Hasina is ervan overtuigd dat het land de lening zal kunnen terugbetalen, want “je weet dat ze alleen hulp geven aan landen die hun rekening kunnen terugbetalen”. Dat bericht Bloomberg.
  • De overheid onderneemt alleszins stappen om dit te realiseren. Ze hebben subsidies teruggeschroefd en proberen onregelmatigheden van de wisselkoersen aan te pakken. Moody’s overweegt namelijk een verlaging van de kredietscore voor het land. Indien dat werkelijkheid zou worden, wordt de kost om te lenen weer duurder. 
Meer