Balearen willen aankoop residentieel vastgoed door buitenlanders beperken

Op de Balearen wil de regionale regering bekijken op welke manier de aankoop van woningen door buitenlanders zou kunnen worden beperkt. Daarvoor heeft het bestuur van de Spaanse eilandengroep een werkgroep opgericht. Die moet onderzoeken welke wettelijke initiatieven kunnen worden genomen. De Europese Unie heeft de armslag van de nationale autoriteiten terzake echter beperkt.

Waarom is dit belangrijk?

Ongeveer één derde van de woningen die dit jaar op de Balearen werden verkocht, kregen een buitenlandse eigenaar. Een groot deel van die kopers staat ook niet als een resident van Spanje geregistreerd. Die grote buitenlandse interesse heeft de vastgoedprijzen op eilanden zoals Mallorca en Ibiza sterk opgedreven. De aankoop van een woning op de Balearen is voor vele Spaanse gezinnen daardoor nagenoeg onmogelijk geworden.

Europese vrijheid van beweging van mensen en kapitaal: De Europese wetgeving maakt het de Spaanse autoriteiten echter bijzonder moeilijk om in te grijpen.

  • Een verbod op de aankoop van vastgoed door burgers van andere lidstaten van de Europese Unie is door die regelgeving immers verboden. Met een dergelijke ingreep zou Spanje de regels van de gemeenschappelijke markt en de vrijheid van beweging van mensen en kapitaal overtreden.
  • De werkgroep moet voor dit dilemma een oplossing zoeken. Er wordt inmiddels een initieel rapport over de actuele Europese regelgeving terzake voorbereid. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar vergelijkbare situaties in Europa en de internationale gemeenschap. Gehoopt wordt een antwoord te kunnen vinden dat ook op de Balearen zou kunnen worden toegepast.
  • Onder meer wordt gewezen naar een precedent in Denemarken, maar die uitzondering werd specifiek opgenomen in het verdrag waarmee dat land tot de Europese Unie is toegetreden. De werkgroep krijgt een jaar tijd om zijn conclusies te publiceren.

Aantrekkelijke omgeving: Experts merken op dat de aantrekkelijkheid van de eilanden als een van de grote problemen van de vastgoedcrisis op de Balearen moet worden bestempeld. De Balearen zijn voor huizenkopers van andere nationaliteiten immers bijzonder interessant.

  • Een aanzienlijk deel van de nieuwe eigenaars koopt vastgoed op de Spaanse eilanden als tweede residentie.
  • Anderen zien het verwerven van een Spaanse woning als een lucratieve belegging. Vaak wordt tot een aankoop overgegaan zonder een hypotheek te moeten afsluiten.
  • José Luis Jiménez-Herrera, voorzitter van het Decano Autonómico de los Registradores de Baleares, voegt eraan toe dat het zonnige klimaat, de goede transportverbindingen en sterke wettelijke garanties de Spaanse archipel voor buitenlanders bijzonder aantrekkelijk maken.

Kopers uit Noord-Europa: Alleen al dit jaar kreeg 35,1 procent van de woningen die op de Balearen werden verkocht, een nieuwe buitenlandse eigenaar.

  • Dat is het hoogste cijfer van de hele Spaanse vastgoedmarkt. Gemiddeld komt 14,14 procent van het Spaanse residentieel vastgoed dat te koop wordt aangeboden, in handen van een buitenlandse eigenaar.
  • De kopers zijn meestal uit Noord-Europa – vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië – afkomstig.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20