Belgische werknemer: Balans tussen werk en privé weegt sinds corona zwaarder door

Slechts weinig Belgische werknemers zijn op zoek naar een nieuwe baan. Er wordt daarentegen vooral gestreefd naar zekerheid. Dit blijkt uit een studie van uitzendspecialist Vivaldis Interim, gebaseerd op een enquête bij duizend werkende Belgen en 350 bedrijven. Tevens werd vastgesteld dat het gezin door vele werknemers meer op de voorgrond wordt geplaatst.

Het onderzoek van Vivaldis Interim toont dat één op de vijf Belgische werknemers aangeeft te overwegen om naar een nieuwe baan te zoeken. Een derde geeft daarentegen aan vooral behoefte te hebben aan zekerheid en wil zich inspanningen om zijn huidige tewerkstelling te behouden.

Een even groot deel zegt door de uitbraak van de coronacrisis een andere kijk op de balans tussen werk en gezin te hebben verworven. Deze respondenten benadrukken te beseffen dat ze voor hun professionele activiteiten geen tijd met hun gezin zouden moeten opofferen.

Werken om te leven

Tevens werd vastgesteld dat 52 procent van de ondervraagden aangeeft vooral te willen werken om te leven, in plaats van te leven om te werken. De onderzoekers merken daarbij op dat vooral de kleine en middelgrote ondernemingen op dit vlak goede scores laten optekenen.

Volgens 61 procent van de werknemers tonen de kleinere bedrijven immers de nodige aandacht voor een goede balans tussen privé en werk. Volgens 68 procent van de respondenten is deze groep ondernemingen ook het meest mensgericht.

“Omdat kleine en middelgrote ondernemingen met kleinere teams werken, is elk individu belangrijk en wordt er ook bijzonder veel waarde gehecht aan de teamspirit en het familiegevoel waarvoor veel kandidaten specifiek kiezen en waardoor ze ook op termijn aan boord blijven”, beklemtoont Régis Birgel, communicatiemanager bij Vivaldis Interim.

“Anderzijds benadrukt een deel van de respondenten momenteel een uitgelezen kans te zien om naar een nieuwe baan op zoek te gaan. Werkzoekenden staan volgens hen op dit ogenblik immers in een sterkere positie.”

Daarbij beklemtoont 30 procent van de ondervraagden sneller op zoek te zullen gaan naar een nieuwe baan indien ze in hun huidige functie niet meer tevreden zouden zijn. Omdat er zoveel alternatieven op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn, geeft ook 22 procent toe veeleisender te zijn geworden.

Familiale sfeer

De criteria die de werknemer voor een nieuwe arbeidsplaats stelt, blijken volgens de onderzoekers ook duidelijk ingegeven door de huidige omstandigheden. De belangrijkste vereisten zijn daarbij een arbeidsplaats dichtbij huis (26 procent), gevolgd door goede verdiensten (25 procent) en jobzekerheid (10 procent).

“Er zijn heel wat factoren – van de coronapandemie en geopolitieke conflicten tot doemberichten over mogelijke recessies – die ervoor zorgen dat de kandidaten honkvaster geworden zijn en dat zekerheid belangrijker is dan ooit”, geeft Régis Birgel aan.

“Daarnaast zien we ook dat, na de ervaring van de voorbije jaren, veel mensen zijn gaan inzien dat het anders kan. De balans tussen werk en gezin heeft aan belang gewonnen. Mensen willen geen uren meer in de file staan om op hun werk te geraken. Ook dit lijkt in het voordeel van de KMO uit te draaien. Deze bedrijven kunnen immers vaak interessant werk dichtbij huis aanbieden.”

Dat blijkt ook uit de bevraging. Voor 39 procent van de ondervraagden behoort de familiale sfeer op de werkvloer tot de drie belangrijkste criteria om een arbeidsplaats te waarderen, gevolgd door de beperkte afstand tussen woning en werk (23 procent) en werken in kleinere teams (21 procent).

Grotere concerns worden daarentegen vaker in verband gebracht met een grotere hiërarchie, administratie en procedures, terwijl er tegelijkertijd gewag wordt gemaakt van minder connectie met collega’s.

Wel erkennen de werknemers dat deze grotere bedrijven vaak wel interessante voorwaarden, meer doorgroeimogelijkheden en meer faciliteiten, onder meer rond welzijn, hebben te bieden.

(fjc)

Meer