Bakkerijgroep La Lorraine over impact Oekraïne: “Belangrijke prijsverhogingen voor brood op komst”

De oorlog in Oekraïne zal leiden tot duurdere broodproducten, verwacht La Lorraine Bakery Group, een grote leverancier van de supermarkten en het bedrijf achter de Panos-broodjeszaken.

Oekraïne en Rusland zijn grote producenten van tarwe, maïs en zonnebloemolie, belangrijke grondstoffen voor broodbakkers. La Lorraine gaf bij zijn jaarcijfers (885 miljoen euro omzet in 2021, 112 miljoen euro bedrijfskasstroom) een update over de gevolgen van de Oekraïne-crisis.

De grootste industriële bakker van België legde in maart al de bouw van een nieuwe fabriek in Rusland stil en exporteert ook niet meer naar Rusland. Toch blijven de directe effecten op het bedrijf zelf al bij al beperkt, zegt de familiale groep uit Ninove. De verkoop in Rusland en Oekraïne bedraagt minder dan 3 procent van de groepsomzet. “We voerden een besparingsprogramma door, waarbij de Russische organisatie tot een kernteam van een 10-tal personen werd beperkt.”

Prijsverhogingen

De indirecte effecten, die gelden voor de hele bakkerij- en voedingsindustrie, zijn evenwel niet te verwaarlozen, waarschuwt La Lorraine. “Bevoorradingsonzekerheid, net als de onzekerheid rond energie, zorgen voor prijsstijgingen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot belangrijke prijsverhogingen van eindproducten naar klanten en consumenten”, voorspelt de bakkerijgroep, die ook een loon-prijsspiraal verwacht in de loop van 2022 en 2023.

De supermarkten mogen zich dus schrap zetten voor prijsonderhandelingen met La Lorraine, die hoe dan ook tot prijsstijgingen zullen leiden voor de consument. De vraag is alleen: met hoeveel? “Het jaar 2022 is gestart met een nieuwe uitdaging: de Oekraïnecrisis vraagt opnieuw een enorme inspanning en slagkracht om de effecten van kosteninflatie door te rekenen in de markt”, zegt CEO Guido Vanherpe in een mededeling.

Het bedrijf verwacht evenwel geen schaarste van graan of andere grondstoffen. “Behalve deze nooitgeziene prijsstijgingen zijn er voorlopig geen indicaties dat er in West-, Centraal- en Oost-Europa belangrijke tekorten zullen optreden in basisgrondstoffen zoals tarwe en boter.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20