Avondklok wordt nachtklok in Antwerpen

Het wordt verboden om buiten te komen tussen 1.30 en 5 uur ’s ochtends in Antwerpen. Daarmee wordt de avondklok niet afgeschaft, maar opgeschoven.

‘Augustus is traditioneel de maand waarin we onze batterijen opladen, maar dit jaar zijn we in augustus stevig in het rood aan het gaan. Zowel de horeca als de retail als de bevolking’, begon Berx de persconferentie.

Om het leven in Antwerpen wat draaglijker te maken de komende weken, besliste Berx om de avondklok te verplaatsen. Nu gold die vanaf 23.30 uur, maar het is vanaf nu pas verplicht om thuis te blijven vanaf 1.30 uur. Cafés mogen ook tot 1 uur openblijven, in plaats van tot 23 uur. Het is wel verboden voor nachtwinkels of andere winkeliers om na 22 uur nog alcohol te verkopen.

De verplichting om maar maximaal met vier aan één tafel te zitten, wordt vervangen door de bubbel van vijf. Die mag samen aan één tafel zitten.

Mondmaskers blijven verplicht

Een mondmasker dragen blijft verplicht op het hele grondgebied, behalve wanneer u neerzit om te eten of te drinken.

De maatregelen gelden voor de hele provincie, maar burgemeesters mogen altijd bijkomende strengere maatregelen nemen als dat nodig blijkt te zijn door de epidemiologische situatie.

Maatwerk

‘Ik weet dat het heel vervelend en verwarrend is dat de maatregelen al voor de tweede keer in twee weken worden bijgestuurd, maar dat heeft een goede reden’, legde Berx uit. ‘De eerste keer dat we maatregelen namen, op 29 juli, hadden we nog amper cijfers over de situatie in Antwerpen. We wisten alleen dat het er niet goed uitzag. Nu hebben we beter cijfermateriaal en kunnen we gerichtere keuzes nemen.’

Het aantal besmettingen in Antwerpen lijkt de afgelopen dagen af te nemen, wat Berx aanzette tot aanpassingen. Ze wil het bewust geen versoepelingen noemen, maar eerder aanpassingen en verfijningen. ‘Interpreteer het niet als versoepelingen, maar als maatwerk’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20