Jouw autoverzekering per maand betalen

Je auto verzekeren voordat je ermee op weg kunt gaan, is in ons land niet te vermijden. Je bent namelijk wettelijk verplicht om minimaal een Burgerlijke Aansprakelijkheid autoverzekering (BA-autoverzekering) af te sluiten. Je zult dus altijd al een bepaald bedrag betaald moeten hebben om je eigen auto te gaan rijden op de openbare weg. De prijs van een autoverzekering kan echter van geval tot geval verschillen.

Verschillende verzekeringsformules

Schermafbeelding 2016-06-22 om 16.25.32

Behalve de BA-autoverzekering kun je bij de meeste verzekeraars die autoverzekering in hun assortiment hebben zitten ook kiezen voor uitgebreidere dekkingen en extra’s. Op die manier kun je dus zelf bepalen op welke manier je gebruik wilt maken van een autoverzekering. Je bent daardoor dan ook niet verplicht om een oude auto op een gelijkwaardige manier te verzekeren als een wagen die nog maar net van de productieband is gerold.

Tip: hoe werkt een kilometerverzekering?

Tip: bereken je winst

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Betaling van de verzekeringspremie voor je auto

Op welke wijze je je auto ook hebt verzekerd, en voor welke formule je ook hebt gekozen, in alle gevallen zal de verzekeraar op een zeker moment je de rekening presenteren. In steeds meer gevallen kun je, als verzekeringsnemer, echter vooraf aangeven of je de premie voor je autoverzekering maandelijks of jaarlijks gaat voldoen.

Indien je kiest voor de betaling van de volledige jaarpremie dan zullen een groot aantal verzekeraars je een geringe korting geven op het totale factuurbedrag. Voor een heleboel mensen is dit echter een te groot bedrag om ineens af te rekenen. Voor deze groep verzekeringsnemers is het dan ook veel prettiger om elke maand een rekening te ontvangen voor hun verzekeringspremie omdat ze dan de kosten over heel het verzekeringsjaar kunnen spreiden. Er zal dan geen enorme aanslag worden gepleegd op hun financiën op het ogenblik dat de jaarlijkse premie van hun autoverzekering betaald moet worden.

Kan ik de verzekeringspremie per maand betalen?

Wanneer je een nieuwe autoverzekering af wilt sluiten, maar ook als je al een poosje bij je huidige verzekeraar je auto hebt verzekerd, dan kun je gemakkelijk nagaan of de mogelijkheid bestaat om de premie elke maand te voldoen. Dit staat namelijk altijd aangegeven in de algemene voorwaarden van een bepaald verzekeringsproduct of op de website van de verzekeraar. Wanneer je deze gegevens onverhoopt niet kunt vinden dan kun je uiteraard altijd informatie inwinnen via de klantenservice van de verzekeraar, bijvoorbeeld per telefoon of e-mail.

Tip: autolening voor jongeren handige tips!

Verandert de verzekeringsdekking?

Er zijn nog altijd mensen die de verzekering van hun auto in één keer betalen. Ze zijn namelijk bang dat de dekking van hun autoverzekering zal veranderen zodra ze de betalingen per maand willen gaan voldoen. Gelukkig zal er niets aan de dekking van autoverzekering veranderen als je de betalingen over het verzekeringsjaar gaat uitspreiden. Wel kan de verzekeraar je extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld omdat er meer correspondentie verstuurd moet worden en er bepaalde administratieve kosten worden gemaakt.

Voordelen van maandelijks betalen

Elke maand de premie van je autoverzekering betalen, heeft een aantal voordelen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • minder belasting van je maandelijkse budget op het moment dat de verzekeringspremie afgerekend moet worden,
  • premieveranderingen, bijvoorbeeld vanwege de verandering van auto, zullen direct meegenomen worden,
  • de rekening komt niet meer “onverwacht” binnen vallen.

Nadelen van maandelijks betalen

  • de verzekeraar kan extra kosten in rekening brengen als je niet jaarlijks betaalt,
  • elke maand krijg je weer met deze kosten te maken en moet je er dus rekening mee houden,
  • je ontvangt maar één rekening.

Hoe ga ik betalen?

Het zal dus niet voor iedereen even aantrekkelijk zijn om zijn, of haar, autoverzekering elke maand af te rekenen. Wat voor jou het meest prettig is, kun je alleen zelf bepalen. Hoe een ander de premie voor een autoverzekering voldoet staat immers helemaal los van jou omdat er waarschijnlijk totaal verschillende persoonlijke- en financiële omstandigheden een belangrijke rol zullen spelen hierbij. Soms kunnen deze omstandigheden bovendien veranderen waardoor je juist een verandering aan wilt brengen in de betaalwijze. Zo kun je bijvoorbeeld over willen stappen naar betaling per maand als er plotseling minder inkomsten binnen komen en je je maandelijks budget niet te veel wilt, of kunt, belasten.

Voordat je echter de definitieve beslissing neemt om voor een bepaalde betaalwijze te kiezen, doe je altijd verstandig aan om eerst goed alle voor- en nadelen af te wegen. Op de website van vrijwel elke verzekeraar vindt je vandaag dag namelijk de voorwaarden en tarieven die verbonden zijn aan het jaarlijks of maandelijks voldoen van de premie van een autoverzekering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20