Autoverzekering: kiezen voor een kilometerverzekering?

De afgelopen jaren zijn de zogenaamde kilometerverzekeringen bij het grote publiek steeds populairder geworden. Met een kilometerverzekering wordt in de verzekeringswereld een autoverzekering bedoeld waarbij je voor het aantal kilometers betaalt dat je gedurende een verzekeringsjaar hebt gereden. Of een kilometerverzekering in een bepaald geval interessant is en of je er ook daadwerkelijk voordeel mee kunt behalen, zal echter van een aantal verschillende factoren afhangen. Niet voor iedereen zal een kilometerverzekering dan ook per definitie de meest voordelige oplossing betekenen.

Wat is een kilometerverzekering?

Schermafbeelding 2016-06-15 om 07.07.48

Een kilometerverzekering is, zoals al eerder is gezegd, een soort autoverzekering waarbij de premie die je moet betalen, af zal hangen van het totaal aantal kilometers dat je elk jaar rijdt met je auto. Op het moment dat je op jaarbasis slechts een gering aantal kilometers aflegt, dan loop je minder kans op een ongeval, dan wanneer je gedurende enkele uren als autobestuurder op een dag op de weg zit. Als je weinig rijdt, dan betaal je dus minder verzekeringspremie dan een persoon die veel vaker onderweg is met de auto.

Tip: ook jongeren kunnen een auto financieren a.d.h van een lening.

Als je een kilometerverzekering afsluit dan zul je aan de verzekeraar doorgeven wat het exacte aantal kilometer is dat je verwacht te gaan rijden in het komende verzekeringsjaar. Indien je achteraf gezien echter minder kilometers hebt gereden dan je aanvankelijk in had geschat, dan zul je het verschil terugbetaald krijgen. Op het moment dat je juist meer kilometers af hebt gelegd met je auto dan je door hebt gegeven, dan zal dit bedrag alsnog betaald moeten worden. Het gros van de verzekeraars werkt echter met een vastgesteld aantal kilometers en hanteert zogenaamde schijven van een bepaald aantal maximaal af te leggen kilometers op jaarbasis.

Voor wie is een kilometerverzekering interessant?

Een kilometerverzekering kan je voordeel opleveren wanneer je je niet erg vaak met je auto onderweg bent, bijvoorbeeld als je er alleen zo nu en dan een boodschap mee doet of er een ritje mee maakt. Ook als je een bedrijfsauto tot je beschikking hebt en om die reden maar zelden met je eigen auto rijdt. De kortingen die je kunt verwachten en het maximaal aantal kilometer dat je jaarlijks mag rijden, zullen van verzekeraar tot verzekeraar soms behoorlijk uiteen kunnen lopen.

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Niet bij elke verzekeraar zul je dus even veel voordeel kunnen behalen. Voordat je een kilometerverzekering af gaat sluiten, doe je er dan ook verstandig aan om de producten van meerdere aanbieders nauwkeurig te vergelijken. Je kunt dit onder andere doen door bij verschillende verzekeraars een (online) offerte aan te vragen of een simulatie op hun website uit te voeren. Alleen op die manier kun je de kilometerverzekering vinden die het beste bij je persoonlijke situatie past en die je uiteindelijk het meeste voordeel op zal leveren.

Wat als het effectief aantal gereden kilometers afwijkt?

Voordat je een zogenaamde kilometerverzekering af gaat sluiten, dien je voor jezelf te bepalen hoeveel kilometers je elk jaar met je auto aflegt. Verder moet je altijd voldoende informatie inwinnen over de premie die je dient te betalen per extra kilometer, op het moment dat je meer kilometers af hebt gelegd dan het van tevoren opgegeven aantal. Bij bepaalde verzekeraars kan de jaarlijkse afrekening namelijk fors tegenvallen wanneer je het gestelde maximum hebt overschreden.

Verder zul je ook rekening moeten houden met eventuele veranderingen, bijvoorbeeld een verhuizing of een verandering van baan, die ervoor kan zorgen dat je je auto opeens meer moet gaan gebruiken. Dagelijks een aantal kilometers extra rijden, zul je zelf waarschijnlijk niet direct opmerken, maar zal wel het aantal jaarlijks afgelegde kilometers sterk kunnen beïnvloeden.

Dekking als je meer kilometers hebt gereden aanvankelijk zijn opgegeven

Uiteraard zul je altijd de extra gereden kilometers moeten vergoeden aan de verzekeraar. Bepaalde verzekeraars kunnen bijvoorbeeld een extra vrijstelling aanrekenen als het verschil bijvoorbeeld een bepaald aantal kilometers hoger ligt. In alle gevallen zal de premie voor je autoverzekering voor het komende verzekeringsjaar omhoog worden gebracht. In geen geval is het aan te raden om te gaan sjoemelen met het aantal kilometers. Dit betekent namelijk dat je je schuldig maakt aan verzekeringsfraude en je verzekeraar kan dan haar tussenkomst weigeren en/of het uitbetaalde schadebedrag van je terug gaan eisen.

Op het ogenblik dat je minder kilometers per jaar hebt gereden dan je aanvankelijk door had gegeven dan krijg je bij een verzekeraar, die het exact aantal gereden kilometers per jaar als basis gebruikt voor de berekening van de verzekeringspremie, het verschil terugbetaald. Verzekeraars die hun premies berekenen aan de hand van zogenaamde schijven zullen de verzekeringspremie in de regel niet veranderen.

Controle van het aantal gereden kilometers

Zo je een kilometerverzekering af gaat sluiten, dien je ook het aantal kilometers op de kilometerteller in je auto door te geven aan de verzekeraar. Een jaar later, nog voordat de jaarlijkse vervaldatum aan is gebroken, moet je opnieuw de kilometerstand aan de verzekeraar melden. Indien je de stand van je kilometerteller niet, of niet op tijd, doorgeeft, dan kan een verzekeraar de premie van je autoverzekering wel eens gaan berekenen op basis van een zeer hoge kilometerstand.

Op het ogenblik dat je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval dan zal altijd standaard de stand van de kilometerteller in je auto worden gecontroleerd. Tevens moet je er altijd rekening mee houden dat je verzekeraar in de loop van het jaar spontaan een controle van de kilometerstand uit kan voeren.

Bekijk ook: wat is pechverhelping?

Veranderingen direct doorgeven

Zodra je dus merkt dat je meer kilometers rijdt dan je aan het begin van het verzekeringsjaar had verwacht, dan dien je dit direct aan je verzekeraar door te geven. Bij voorkeur wacht je dus niet tot het laatste moment om door te geven dat je het aantal geschatte kilometers verwacht te overschrijden. Je verzekeraar kan je dan namelijk direct vertellen wat de gevolgen zullen zijn ten aanzien van de premie die je voor je autoverzekering moet gaan betalen. Indien je de verhoging van de verzekeringspremie niet acceptabel vindt, dan kun je je verzekering bovendien meteen opzeggen en vervolgens een andere formule kiezen die beter bij je persoonlijke situatie aansluit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20