Autolening voor werklozen

Als je werkloos bent zal het altijd lastig zijn om een lening te verkrijgen. Het opstellen van een dossier voor de aanvraag van een autolening is dan ook een hels karwei als je geen werk hebt. Alleen als de nood tot een lening erg hoog is, kan een kredietverstrekker overwegen om je een lening te verstrekken. Je dient soms zelfs over een inbreng van een bepaald percentage van het leenbedrag te beschikken. Maar als je geen werk hebt en niet over deze inbreng beschikt, dan is het soms nog altijd mogelijk om van een autolening te krijgen. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen die gesteld worden door de kredietaanbieders.

Wettelijke bescherming van werklozen tegen onverantwoord lenen

Schermafbeelding 2016-06-11 om 15.03.20

Een ander obstakel dat de terughoudendheid van kredietverstrekkers kan verklaren, is de wet die werklozen in bescherming neemt wanneer deze de maandelijkse aflossingen niet kunnen voldoen. Het is namelijk onmogelijk om een beslagleggingsprocedure te beginnen op een werkloosheidsvergoeding. Een kredietaanbieder zal dus in moeten kunnen spelen op een bepaalde flexibiliteit om de onbetaalde lening terug te krijgen van een werkloze die deze niet meer kan aflossen.

Voorwaarden om als werkloze een autolening te krijgen

Een autolening krijgen als werkloze is absoluut lastig in België. Er zijn echter wel enkele voorwaarden die het soms wel mogelijk te maken:

 • Een bankgarantie: je hebt dan een borg of een garant. Met andere woorden: je leencontract wordt door een medekredietnemer ondertekend. Deze medekredietnemer mag echter niet insolvent zijn bij een financiële instelling of een registratie hebben bij het CKP.
 • Je hebt een eigen huis of ander onroerend goed. Je onroerend goed wordt dan onder hypotheek geplaatst en zal de garantie vormen voor de kredietverstrekker. De kans dat je een autolening verstrekt krijgt, zal dan aanzienlijk groter worden.
 • Een starterskrediet voor werklozen: dit is een lening die wordt toegekend als je vanuit werkloosheid een onderneming, of een activiteit die inkomsten zal genereren, wilt starten. Aan deze lening zijn echter ook bepaalde voorwaarden verbonden, zoals:
 • de aanvrager van de lening dient minimaal drie maanden werkloos te zijn,
 • zelfstandige zal het hoofdberoep moeten worden,
 • het Participatiefonds moet de activiteiten goedkeuren,
 • de kans van slagen van de activiteit moet worden beoordeeld.

Met behulp van een deel van het starterskrediet kun je dan een auto financieren, mits deze noodzakelijk is voor je werkzaamheden.

Bekijk ook: Is het mogelijk om zonder bank geld te lenen?

Maak zelf een simulatie

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Let op: geld lenen kost ook geld!

De aanvraag voor een autolening voorbereiden

Wanneer je, als werkloze, een leningsaanvraag nauwkeurig wilt voorbereiden dan dien uiterst zorgvuldig te werk te gaan. Het is vrij eenvoudig om een dossier samen te stellen die voldoen aan de eisen van kredietverstrekkers, maar door de ontstane druk kun je juist fouten gaan maken die de toewijzing in de weg zullen staan. Bovendien zal de voorbereiding van een aanvraag voor een lening accuratesse vergen. Om die reden kun je in bepaalde gevallen de aanvraag beter overlaten aan een deskundige op het gebied van kredietverstrekking.

Welke documenten zijn noodzakelijk voor een autolening voor werklozen

De door de kredietverstrekker vereiste documenten zijn dezelfde als voor mensen met een baan die een autolening aan willen vragen. Kredietaanbieders hebben zelfs de neiging om het dossier van een werkloze extra nauwkeurig door te nemen. De documenten die je in het dossier stopt, moeten dan ook je identiteit en je financiële situatie staven, en mogelijk zelfs als bewijs dienen voor je werkloosheid. In het dossier dien je onder andere de volgende documenten te steken:

 • een geldig identiteitsbewijs,
 • een bewijs van domiciliëring, zoals een rekening voor elektriciteit, gas of water,
 • een recente belastingsaanslag,
 • de rekeningoverzichten van de laatste drie maanden,
 • documenten die je werkloosheid kunnen staven.

Vergelijken van verschillende leningen en aanbieders

Ongeacht of je werkloos bent of niet, het vergelijken van meerdere leenvormen en aanbieders, zal altijd van cruciaal belang zijn om de meest gunstige autolening te vinden. Bij een dergelijke vergelijking dien je onder andere goed te letten op:

 • de effectieve rente (en dus niet alleen de nominale rente zonder de bijkomende leenkosten),
 • de looptijd van de lening,
 • het aanbod en de soort lening dat je wilt aangaan,
 • de gestelde aflossingsvoorwaarden,
 • de manier waarop indexatie toe wordt gepast.

Uiteraard dien je vooraf ook altijd nauwkeurig je terugbetalingscapaciteit te berekenen zodat je achteraf niet te maken krijgt met betalingsachterstanden en dergelijke.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20