Autolening voor alleenstaande

Vandaag de dag leven steeds meer mensen in ons land als alleenstaande. Dit neemt echter niet weg dat je, als alleenstaande, niet tegen behoorlijk wat obstakels kunt botsen als je een autolening aan wilt gaan. Ondanks het feit dat ruim 1,6 miljoen Belgen als alleenstaande door het leven gaan, blijkt geld lenen voor bijvoorbeeld de financiering van een auto vaak nog een probleem te zijn.

Positieve discriminatie voor koppels die geld lenen

Schermafbeelding 2016-06-11 om 09.24.39

In een heleboel gevallen kan er zelfs worden gesproken van een vorm van positieve discriminatie ten gunste van koppels die geld willen lenen. Kredietverstrekkers geven hen immers een interessante korting op het ogenblik dat ze een lening aangaan, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto. Geld uitlenen aan een koppel zorgt immers voor een kleiner financieel risico, maar zorgt er tevens voor dat een alleenstaande lastiger geld kan lenen.

Een autolening aangaan als een alleenstaande

Veel alleenstaande vragen zich dan ook regelmatig af hoeveel geld ze kunnen lenen om, bijvoorbeeld een auto mee te financieren. Het antwoord op deze vraag is helaas niet altijd even simpel. Doorgaans kun je uitgaan van de regel om maximaal 1/5 van je netto inkomen te besteden aan een lening om een auto te financieren. In de praktijk kun je echter soms wel met een kredietverstrekker onderhandelen over de maximale leensom.

Bekijk ook: Hoeveel geld kan je lenen voor een tweedehandswagen?

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Let op: geld lenen kost ook geld!

Hoeveel kan een alleenstaande lenen?

Indien je als alleenstaande wilt berekenen hoeveel je ongeveer kunt besteden aan de aflossing van een autolening, dan kun onder andere gebruikmaken van een online simulatie (op de website van de meeste kredietverstrekkers). Wanneer je echter zelf een dergelijke berekening wilt maken, moet je rekening houden met verschillende factoren die de maximale hoogte van de leensom zullen beïnvloeden, zoals onder andere:

  • het vaste inkomen dat je ontvangt,
  • de looptijd van de autolening (hoe langer de looptijd, hoe minder je immers elke maand afbetaalt. Je betaalt dan natuurlijk wel meer rente over de gehele autolening. Een kortere looptijd zorgt daarentegen voor hogere maandelijkse aflossingen).
  • de rentevoet (deze is gekoppeld aan de looptijd en aan de periode waarin je de autolening afsluit).

Je kunt echter altijd onderhandelen met een kredietverstrekker en zo bekijken wat er allemaal mogelijk is in je persoonlijke situatie.

Tips om als alleenstaande een autolening af te sluiten

  • Als je een autolening aan wilt gaan als alleenstaande dan dien je er rekening mee te houden dat je over voldoende extra geld moet beschikken om onvoorziene uitgaven op te vangen. Bij voorkeur zet je wat geld apart op een spaarrekening met een gunstig rentetarief.
  • Zoek in alle gevalleen een autolening die bij je persoonlijke situatie aansluit. Er kunnen echter forse verschillen zitten tussen verschillende leenvormen, zoals een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Voor het financieren van je auto doe je er als alleenstaande dus altijd verstandig aan om je eerst goed te laten informeren alle mogelijke opties.
  • Vergelijk de verschillende leenproducten van meerdere aanbieders om tot de beste deal te komen. Veel kredietaanbieders zijn bovendien pas bereid om moeite te doen om met het voordeligste tarief te komen, op het moment dat een andere financiële instelling het risico durft te nemen.
  • Een goede voorbereiding en veel vergelijkingen maken, zal je uiteindelijk heel wat leenkosten kunnen besparen.
  • Bij voorkeur begin en eindig je je zoektocht naar een autolening bij je eigen bank en neem je telkens het meest gunstige tarief mee een volgende kredietaanbieder totdat er geen beter voorstel meer kan worden gedaan.
  • Start bij voorkeur je zoektocht naar een autolening online. Je kunt dan ook gemakkelijk offertes op maat aanvragen bij een aantal kredietverstrekkers.

Een waarborg achter de hand hebben

Als alleenstaande zal het zeker in je voordeel werken als je, bij de aanvraag van een autolening, een bepaalde waarborg achter de hand hebt. Hierbij kun je onder andere denken aan:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20