Niet alleen apen blootgesteld aan uitlaatgassen, autofabrikanten deden ook proeven met gezonde mensen

Niet alleen apen zijn in de auto-industrie gebruikt om de effecten van stikstofdioxide te testen, ook gezonde mensen zijn aan proeven onderworpen. Dat gebeurde net over de grens, in Aken. Die studie werd gefinancierd door BMW, Daimler, en opnieuw Volkswagen.

De Stuttgarter Zeitung en de Süddeutsche Zeitung hebben gemelddat gezonde mensen werden gebruikt bij een “kortetermijninhalatieonderzoek”naar stikstofdioxide (NO2). Dat is een schadelijke stof in uitlaatgassen. De krantenpubliceerden een rapport dat is opgesteld door de Europese Onderzoeksverenigingvoor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT), die ook het onderzoekleidde. Het onderzoek zou gevoerd zijn tussen 2012 en 2015 bij het universiteitsziekenhuisin Aken en werd gefinancierd door BMW, Daimler en Volkswagen. 

Het resultaat van het experiment was volgens deSüddeutsche Zeitung niet schadelijk voor de luchtwegen. De ingeademde NO2 gaf “geenreactie”. Autofabrikant Daimler was betrokken bij de EUGT, maar had geen greepop de manier waarop de proeven zijn uitgevoerd. “Wij distantiëren onsexpliciet van het onderzoek en de EUGT. We veroordelen de experimenten in desterkste termen”, klinkt het. Eerder werd bekend dat EUGT gelijkaardige testenmet apen uitvoerde. Volkswagen bood toen excuses aan. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20