Australiërs krijgen vliegtickets tegen halve prijs

Bijna een miljoen Australiërs zullen binnenkort vluchten kunnen boeken tegen halve prijs naar binnenlandse vakantiebestemmingen. Dat heeft de regering aangekondigd in het kader van een reddingspakket voor de luchtvaartsector en het toerisme in het land. 

De Australische premier Scott Morrison zei dat de regering 1,2 miljard Australische dollar (780 miljoen euro) zal uitgeven om 800.000 vluchten te subsidiëren naar gebieden buiten de grote steden die ‘sterk afhankelijk zijn van internationale toeristen’.

De regering wil met de vliegtickets tegen halve prijs Australiërs ertoe aanzetten om vakanties te boeken naar plaatsen in Australië die het moeilijk hebben zonder de jaarlijkse toestroom van buitenlandse toeristen, zoals het Great Barrier Reef, Uluru en de Gold Coast.

De korting op de vliegtickets gaat in vanaf april en omvat in totaal 13 bestemmingen, waaronder ook verschillende minder bekende vakantiebestemmingen die doorgaans populairder zijn bij de plaatselijke bevolking dan bij internationale toeristen. 

Kritiek

Margy Osmond, directeur van het Australische Tourism and Transport Forum, zei echter dat het steunpakket ‘niet genoeg zal zijn’ en dat er zonder blijvende steun voor niet-luchtvaartbedrijven in de hele toerismesector nog steeds honderdduizenden jobs op de tocht staan.

‘Van verhuurders en touroperators tot transportbedrijven, aanbieders van attracties, organisatoren van zakelijke evenementen en culturele organisaties, veel bedrijven staan met hun rug tegen de muur’, zei Osmond aan de Britse krant The Guardian

Ook John Hart, voorzitter van de Australische Kamer van Koophandel en Industrie vindt het pakket te ‘nauw gericht’ en ‘onrechtvaardig voor veel hardwerkende ondernemers in de toeristische sector wier benarde situatie wordt genegeerd’.

‘Normalere manier van leven’

Luchtvaartmaatschappijen en de Airports Association daarentegen juichen de aankondiging van de regering-Morrison toe.  Sinds het begin van de pandemie zijn er in de luchtvaartsector meer dan 10.000 jobs verloren gegaan.

Morrison noemde het plan ‘een brug naar een normalere manier van leven voor Australiërs’ en voegde eraan toe dat toeristische bedrijven ‘niet eeuwig op overheidssteun willen blijven rekenen’.

Lees ook:

Rundvlees wordt duurder: Australië kampt met tekort aan koeien
Italië en EU blokkeren de export van vaccins AstraZeneca naar Australië

(jvdh)

Meer