Australië wil werkloze buitenlandse arbeidskrachten weer naar huis sturen

Buitenlandse werkkrachten die in Australië verblijven en door het coronavirus hun baan zijn kwijtgeraakt, keren best terug naar hun geboorteland. Dat heeft Josh Frydenberg, Australisch minister van Financiën, in een interview met de Australisch televisiezender ABC gezegd.

De Australische overheid heeft al een hulpprogramma van 130 miljard Australische dollar (75 miljard euro) opgezet waarmee werkgevers worden gesubsidieerd om hun werknemers aan boord te houden. Frydenberg kreeg de vraag of dat programma uitgebreid kan worden zodat ook buitenlandse werkkrachten en losse arbeiders geholpen kunnen worden.

Lijn

De minister antwoordde dat de overheid al 320 miljard Australische dollar (185 miljard euro) in de economie gepompt heeft om banen te redden. De ondersteuning van buitenlandse arbeidskrachten zou de Australische belastingbetaler volgens Frydenberg veel geld kosten. ‘Er moet ergens een lijn worden getrokken,’ aldus de minister.

Frydenberg gaf echter niet aan hoe buitenlandse arbeidskrachten met een werkvisum opnieuw naar hun geboorteland zouden moeten terugkeren. De coronacrisis heeft immers ook het grootste deel van het vliegverkeer tot stilstand gebracht.

Werkloosheid

De minister benadrukte nog dat er met een aanzienlijke stijging van de werkloosheid rekening zal moeten worden gehouden. ‘Bovendien zal de impact van de coronacrisis ook economische groei afremmen,’ beklemtoonde de minister.

Volgens economen heeft de Australische werkloosheid in maart een niveau van 5,4 procent laten optekenen. Dat betekent een stijging met 0,3 procent tegenover de maand februari. In april zou er volgens hen zelfs een verdere toename tot meer dan 10 procent moeten worden gemeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20