Atlantisch zomerseizoen komt met 4 grote orkanen

Het Atlantische orkaanseizoen kondigt zich volgens meteorologen van de Colorado State University onheilspellend aan.

De wetenschappers voorspellen 16 grote stormen, waarvan 8 orkaankracht zullen hebben. Van die 8 orkanen komen er 4 met windsnelheden van meer dan 180 km/uur. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.

De 16 stormen zijn er 4 meer dan het seizoensgemiddelde van 12. De orkaanactiviteit zal daarom ongeveer 140 procent van een gemiddeld seizoen bedragen. Vorig jaar was dat nog 120 procent.

Volgens de wetenschappers is er ook 69 procent kans dat tenminste één van die orkanen ergens langs de kustlijn van de VS aan land gaat.

Het seizoen 2019 was al ongewoon verwoestend. De orkaan Dorian richtte grote schade aan op de noordwestelijke Bahamas, terwijl de tropische storm Imelda grote overstromingen veroorzaakte in delen van het zuidoosten van Texas.

Volgens de wetenschappers zal het opwarmende water in de Atlantische Oceaan bijdragen aan het verhoogde stormrisico.

Kosten zijn kolossaal

Uit studies blijkt dat de intensiteit van de stormen de voorbije 3 decennia is toegenomen en dat de klimaatwijziging dat fenomeen versterkt. De kosten die deze orkanen met zich meebrengen zijn – uiteraard naast het verlies van mensenlevens – kolossaal.

  • Sandy richtte 8 jaar geleden aan de Amerikaanse oostkust voor 50 à  70 miljard dollar verwoestingen aan.
  • Harvey zorgde in 2017 voor 125 miljard dollar schade in Texas en Louisiana.
  • In 2005 had Katrina, de meest vernietigende orkaan in de Amerikaanse geschiedenis, voor meer dan 160 miljard dollar vernielingen aangericht.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20