Astronauten zullen in de toekomst hun eigen uitwerpselen eten

Na de geslaagde lift-off van de Falcon Heavy-raket gisterenis ruimtevaart weer helemaal hip. Elon Musk richt zijn pijlen nu op eenruimtereis naar Mars, maar zover zijn we nog lang niet. Eén van de grootstelogistieke bekommernissen voor zo’n expeditie is het voedseltekort van debemanning. De oplossing van de Amerikaanse Pennsylvania State University: astronautenmoeten hun eigen excrementen eten.

Elon Musk wil dat het mogelijk wordt om naar Mars te reizen en daar wordt ook aan gewerkt met de lift-offvan de Falcon Heavy, de zwaarste raket ooit. Hoewel we gisteren al een stap dichter waren, doen er zich nog heel wat problemen voor. Het grootste probleem is het voedsel. Het is voor astronauten niet gemakkelijk om eten mee te nemen voor zo’n lange reis. Daar komt bij dat indien de reis vertraging oploopt, de astronauten zonder voedsel zitten. 

Daar hebben onderzoekers van de Amerikaanse Pennsylvania State University iets op gevonden: uitwerpselen. Klinkt walgelijk, maar zo recycleren astronauten al langer hun afval door hun eigen urine tot drinkwater om te zetten. kaka is natuurlijk een ander verhaal. Toch zijn de wetenschappers van Penn State erin geslaagd menselijke keutels om te zetten naar eetbare, voedzame substanties. Microben zorgen voor de afbreking van de uitwerpselen en zo verteren de microben de afvalstoffen en produceren methaan, een gas dat een ander soort microbe doet ontstaan. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20