Start-up met ambitieuze plannen om asteroïden te ontginnen lanceert dit jaar al eerste missies

Het Amerikaanse bedrijf AstroForge is op lange termijn van plan om een grootschalige mijnoperatie uit te bouwen in de ruimte. 

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde honger naar grondstoffen valt maar niet te stillen. Integendeel: nu veel landen de transitie naar elektrisch rijden willen maken, technologie een steeds grotere rol speelt in de samenleving en de bevolking en welvaart in veel delen van de wereld enkel toenemen, zullen meer materialen dan ooit tevoren nodig zijn. Maar op aarde zullen die uiteindelijk op raken.

De essentie: AstroForge liet op 24 januari weten dat het de komende maanden al twee satellieten in een baan rond de aarde wil plaatsen.

  • In april zal de eerste missie plaatsvinden. Dan zal de cubesat (een zeer kleine satelliet met standaardafmetingen) Brokkr-1 de ruimte in worden geschoten aan boord van een raket van SpaceX. De kunstmaan zal technologieën testen die het bedrijf ontwikkelde om asteroïden te ontginnen. 
  • Daarna volgt in oktober een tweede missie, Brokkr-2. Die satelliet zal een stuk groter zijn. Brokkr-2 zal langs een asteroïde “in de buurt” van de aarde vliegen om de compositie ervan te bestuderen. Waar het bedrijf vooral naar op zoek is, zijn metalen uit de platinagroep.
  • De asteroïde die werd gekozen, zou een diameter kleiner dan 100 meter hebben. Brokkr-2 zou er zo’n 11 maanden over doen om het hemellichaam te bereiken en zal er op zo’n afstand van een kilometer langs vliegen. Om welke asteroïde het gaat, wil het bedrijf niet zeggen, meldt Space News.
  • Indien tijdens de tweede missie platinametalen worden ontdekt, is het de bedoeling om snel terug te keren naar de asteroïde om te beginnen mijnen. 

Opvallend: Hoewel andere bedrijven al probeerden om asteroïden te ontginnen, zijn die daar nooit in geslaagd. AstroForge wil nu niet dezelfde fout maken.

  • De eerste twee missies zullen worden gefinancierd met fondsen die verworven werden na een financieringsronde die vorig jaar 13 miljoen dollar opleverde. Daarna zal het nog wat moeten ophalen om effectief asteroïden te ontginnen. 
  • Het bedrijf wil nog niet meedelen hoeveel geld het denkt nodig te hebben om zelfstandig te kunnen opereren. Tot het daartoe in staat is, zal het echter geen andere commerciële activiteiten uitvoeren. Daardoor hangt alles af van het slagen van de missies dit jaar. Als het niet in staat is te bewijzen dat het asteroïden kan ontginnen, zal AstroForge ophouden te bestaan.
  • “Wij zijn een bedrijf dat 100% gericht is op het ontginnen van een asteroïde en er zijn geen tussenliggende inkomstenstromen,” zei een woordvoerder van het bedrijf aan Space News. “We ontginnen een asteroïde of we falen.”

(kg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20