AstraZeneca sluit deal van 6 miljard voor Japans longkankermedicijn

Farmareus AstraZeneca duikt in bed met het Japanse Daiichi. De Japanse medicijnfabrikant heeft een behandeling tegen longkanker in ontwikkeling, Astra heeft daar 6 miljard dollar voor over.

AstraZeneca heeft momenteel de handen vol met de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19, maar het bedrijf kijkt ook verder: na corona profileert het Brits-Zweedse conglomeraat zich als kankerkampioen. Het sluit daarvoor een deal met het Japanse Daiichi.

Daiichi krijgt in eerste instantie 1 miljard dollar voor de formule van zijn veelbelovende experimentele longkankermedicijn. Afhankelijk van afwerking, productie en bepaalde quota, komt daar nog 5 miljard dollar bij.

Kankertopper

Een jaar geleden sloegen Daiichi en AstraZeneca al de handen in elkaar. Toen betaalden de Britten al 6,9 miljard dollar, de grootste farmadeal in de geschiedenis van het bedrijf, voor Enhertu. Dat medicijn werkt tegen inoperabele tumoren en uitgezaaide kankers, waar klassieke therapieën falen.

Dit medicijn tackelt tumoren die een bepaald eiwit, TROP2, produceren. De antilichamen moeten ‘de standaardbehandelingen tegen long-, borst- en andere kankers herdefiniëren’.

Betaling

AstraZeneca betaalt het initiële bedrag in drie termijnen. De eerste 350 miljoen komt eind deze maand, als de deal ondertekend wordt. De tweede schijf van 325 miljoen komt na twaalf maanden. De laatste schijf van 325 miljoen dollar komt er nog eens twaalf maanden later.

Daiichi behoudt de exclusieve rechten op de verdeling van het medicijn in Japan.

De aankondiging deed weinig voor de aandelen van AstraZeneca op de Europese beurzen, waar een tweede coronagolf veel paniek veroorzaakt. Het aandeel van Daiichi steeg dan weer met 3 procent op de Japanse Nikkei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20