Ashley Madison, waar 11 miljoen mannen dingen naar de overspelige gunsten van 2.400 vrouwen

Annalee Newitz, een journaliste van het webmagazine Gizmodo, raakte geboeid door de affaire Ashley Madison, de eerder deze maand gehackte website, die overspelige relaties promoot. Volgens de hackersgroep Impact Team waren duizenden vrouwelijke profielen op Ashley Madison gewoon vals. Later ging zelfs het gerucht dat niet minder dan 90 à 95% van die profielen ‘fake’ waren, maar bewijzen daarvan kon ze nergens terugvinden.

Daarom analyseerde ze zelf de cijfers na de data op het ‘deep web’ te hebben gedownload. Wat ze vond tart alle verbeelding:

‘Wat ik ontdekte was dat de wereld van Ashley Madison veel meer was dan de dystopische plek die de meesten in gedachten hadden. Dit is niet zo’n verdorven wonderland waar mannen hun vrouw bedriegen. Of een trieste plek waar de 31 miljoen mannen concurreren om de aandacht van de 5,5 miljoen vrouwen in de database. Integendeel, het is eerder een plek in een science fiction-achtige toekomst waar alle vrouwen op aarde dood zijn en een Dilbert-achtige ingenieur ze heeft ingeruild voor pover-gedesignde robots.

Die miljoenen mannen op Ashley Madison betaalden om met vrouwen in contact te komen die een profiel hadden aangemaakt om daarna gewoonweg te verdwijnen. (…) Toen ik de 5,5 miljoen vrouwelijke profielen bestudeerde bleek dan geen van hen ooit met een man op de site had gechat en de dag nadat ze hun profiel hadden aangemaakt gewoonweg waren verdwenen. Zoals ik later zal uitleggen bestaat een goede kans dat zo’n 12.000 van die profielen eigendom waren van échte vrouwen, die de site ook daadwerkelijk gebruikten. De harde bewijzen geven aan dat weinig leden van de site voor een overspelige affaire betaalden… ze betaalden gewoon voor een fantasie.’

De cijfers uit het onderzoek van Annalee Newitz  brengen ‘een gigantische zwendel’ aan het licht:

Zo’n 2.400 vrouwen zouden dus op Ashley Madison gechat hebben met ruim 11 miljoen mannen. Newitz zit waarschijnlijk niet ver van de waarheid.

Een paar jaar geleden stapte een voormalige werkneemster van de website naar het gerecht. Ze claimde repetitieve schade aan haar handen te hebben opgelopen bij het maken van 1.000 valse vrouwelijke profielen in 3 maanden (11 per dag!), geschreven in het Portugees, om een Braziliaanse clientèle aan te trekken.

De vrouw en haar werknemer troffen buiten de rechtbank een minnelijke schikking en Ashley Madison bevestigde dat de vrouw nooit een vals profiel had aangemaakt. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20