‘Eerste ruimtekoninkrijk in de wereld’ zou weldra zijn eigen 9/11-moment kunnen hebben: volledig ‘grondgebied’ zal neerstorten op aarde

Asgardia, de eerste ruimtenatie in de wereld, staat op het punt zijn volledige ‘grondgebied’ te verliezen. De enige satelliet die het bezit, de Asgardia-1, zou zondag immers op aarde kunnen neerstorten. 

De Asgardia-1 werd in 2017 gelanceerd en werd door de micronatie uitgeroepen tot soeverein grondgebied. Het ruimtekoninkrijk beweerde toen dat het “de eerste natie is die haar gehele grondgebied in de ruimte heeft”, hoewel Asgardia internationaal niet erkend wordt als natiestaat. 

Volgens data van de ruimtetak van de Amerikaanse strijdkrachten, de United States Space Force, zou de altitude van de satelliet al maandenlang afnemen. Dat betekent dat de satelliet traag maar zeker terug naar de aarde wordt getrokken. Uit de cijfers blijkt nu dat de kunstmaan van Asgardia binnen enkele dagen de atmosfeer zal betreden, waar die hoogstwaarschijnlijk zal opbranden.

Volgens de Space Force zal dit op 14 september kunnen gebeuren. Satview, een website die ruimteafval opvolgt, denkt echter dat het eerder zal gebeuren. Het voorspelt een neerstorting op zondag 11 september. 

De satelliet 

Het verliezen van Asgardia-1 zou een symbolische klap kunnen zijn voor de ruimtenatie. Buiten het feit dat dit het volledige ‘grondgebied’ van de micronatie representeert, bevinden zich aan boord van de satelliet ook digitale kopieën van de grondwet van Asgardia, de vlag van het land en data over Asgardische ‘burgers’, die zij vrijwillig meestuurden. Zij stuurden bijvoorbeeld familiefoto’s en andere persoonlijke zaken de ruimte in.

De micronatie beweert ook dat de satelliet gebruikt wordt voor wetenschappelijke doeleinden. Asgardia-1 zou gebruikt worden om de impact van straling op de digitale opslag van gegevens te bestuderen. Het is uitgerust met een harde schijf van 512 gigabyte, die regelmatig werd onderzocht, om te zien of de data die er werd opgeslagen, niet beschadigd werd door ruimtestraling. 

Opvallend: hoewel Asgardia-1 het grondgebied van de micronatie moet zijn, valt het technisch gezien onder de Amerikaanse wetgeving. Het werd immers door Amerikaanse bedrijven ontwikkeld en naar de ruimte gelanceerd door de NASA, het ruimteagentschap van het land. Om dat in de toekomst te vermijden, is Asgardia van plan om voor nieuwe lanceringen samen te werken met landen die het Ruimteverdrag niet hebben ondertekend, in de hoop de beperking voor het opeisen van grondgebied in de ruimte te omzeilen.

De grondwet van Asgardia

Asgardia, ook wel bekend als het ruimtekoninkrijk Asgardia, is een micronatie die gevormd werd in 2016, onder leiding van Igor Asjoerbeyli, een Azerbeidzjaanse zakenman en wetenschapper. Het doel van het project is om uiteindelijk een nieuwe natie te creëren in de ruimte, die niet gecontroleerd kan worden door bestaande naties. 

De Asgardiërs, hoe burgers van de micronatie zichzelf noemen, hebben zelfs een grondwet, waarin zij opperen dat de toekomst van de mensheid “transethnisch, transnationaal, transreligieus, ethisch, eerlijk en vreedzaam” moet zijn. Hun uiteindelijke doel is om een “nieuw tijdperk” in de menselijke geschiedenis te lanceren, waarin het “oneindige universum” verkend kan worden, rekening houdend met de “gelijkheid en waardigheid van iedere mens”. 

De micronatie wil in de toekomst meer satellieten de ruimte inschieten. Uiteindelijk moeten ook Asgardische burgers in een baan rond de aarde worden gebracht. Asgardia wil tegen 2043 zelfs een permanent bewoonde basis op de maan. 

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20