Art of the Steal: Trump-clan wordt in New York aangeklaagd voor fraude

Letitia James, de procureur-generaal van New York, klaagt voormalig president Trump en drie van zijn kinderen aan wegens fraude. Met de hulp van Donald Jr., Eric, Ivanka en andere verdachten zou Trump jarenlang zijn financiële situatie en de waarde van zijn vastgoed in Manhattan, Chicago en Washington DC anders hebben voorgesteld dan ze in werkelijkheid was. Dit liet hem en zijn bedrijven toe leningen te verkrijgen en minder belastingen te betalen. Ook Allen Weisselberg en Jeffrey McConney, twee leidinggevenden van de Trump Organization, waren in het onderzoek betrokken.

James wil de Trumps  250 miljoen dollar laten terugbetalen aan de staat New York en hen voorgoed verbieden bedrijven in de staat uit te baten. Ook wil ze Trump en de Trump Organization 5 jaar lang verbieden commercieel vastgoed te kopen in haar staat.

“We ontdekten dat Trump, zijn familie en de Trump Organization op 10 jaar tijd meer dan 200 keer frauduleuze en misleidende waarderingen van activa gebruikten. Deze werden vervolgens gebruikt om honderden miljoenen dollars aan leningen en verzekeringsdekking te verkrijgen.”

Letitia James, procureur-generaal van de staat New York
Letitia James, de procureur-generaal van de staat New York, tijdens de persconferentie waarin ze de voormalige president en zijn kinderen Donald Trump Jr., Ivanka Trump en Eric Trump aanklaagt wegens fraude. (Foto: Michael M. Santiago/Getty Images)

James gaf het voorbeeld van Trumps triplex in de Trump Tower. Een appartement dat 1.100 vierkante meter mat, werd door de Trumps opgegeven als een appartement van 3.000 vierkante meter.  Wat de waarde ervan op 327 miljoen dollar bracht. Dat op een moment dat in de staat nooit een appartement was verkocht voor meer dan 100 miljoen dollar.

The Art of the Steal

“Geld opeisen dat je niet hebt komt niet neer op de ‘kunst van de deal’,” zei ze. “Het is de kunst van het stelen.” (“Claiming money that you do not have does not amount to the ‘art of the deal. It’s the art of the steal.”) Een kwinkslag naar Trumps bestseller “The Art of the Deal”, waarin de ex-president professionals de knepen van het vastgoedvak wil aanleren.

Alan Habba, die als advocaat optreedt voor Trump, noemde de aanklacht “een afrekening die enkel de de politieke agenda van de procureur-generaal moet bevorderen”. (James is een Democrate, nvddw) “Wij zijn ervan overtuigd dat ons rechtssysteem dit misbruik van gezag niet zal accepteren, en wij kijken ernaar uit onze cliënt te verdedigen tegen alle ongerechtvaardigde claims van de procureur-generaal.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20