Armoede-experts winnen Nobelprijs voor de Economie

Abhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kremer hebben maandag de Nobelprijs voor de Economie gekregen. Ze krijgen de prijs voor hun experimentele aanpak bij het verminderen van armoede in de wereld.

Het trio legt zich toe op armoede-onderzoek en doet dat door de problematiek in kleine vragen op te delen. ‘Deze preciezere vragen kunnen dan beantwoord worden dankzij zorgvuldig opgezette experimenten bij mensen die lijden onder armoede’, zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

‘Bloeiende onderzoekstak’

‘Ons vermogen om wereldwijde armoede te bestrijden, is aanzienlijk verbeterd. In nauwelijks 2 decennia heeft hun experimentele benadering de ontwikkelingseconomie getransformeerd. Het is nu een bloeiende onderzoekstak’, klinkt het verder nog bij de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

Esther Duflo – EPA

Het is de tweede keer dat een vrouw de Nobelprijs voor de Economie krijgt. In 2009 kreeg de Amerikaanse politieke wetenschapster Elinor Ostrom de prijs. Esther Duflo (46) is, naast tweede vrouw, de jongste persoon die de Nobelprijs voor de Economie wint. Ze is gehuwd met Abhijit Banerjee (58). Het koppel werkt samen aan de Massachusetts Institute of Technology. Michael Kremer (54) is econoom aan de universiteit van Harvard.

‘Het laat zien dat het mogelijk is voor een vrouw om te slagen en erkend te worden voor succes. Ik hoop dat dit vele andere vrouwen zal inspireren om te blijven werken en vele andere mannen om hen het respect te geven dat ze verdienen.’

Esther Duflo reageert op het winnen van de Nobelprijs

Toegevoegde Nobelprijs

Opmerkelijk: het gaat hier eigenlijk niet om een ‘echte’ Nobelprijs. Alfred Nobel liet 5 prijzen opnemen in zijn testament (Literatuur, Natuurkunde, Vrede, Scheikunde en Geneeskunde). De Nobelprijs voor de Economie, officieel de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie, werd pas in 1969 toegevoegd. De 3 winnaars krijgen dus 50ste Nobelprijs voor de Economie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20