Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Argentinië: wie geld leent moet daar nu 60% rente op betalen

Logo Business AM
Economie

30/08/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Argentijnse crisis bereikt donderdag een nieuw hoogtepunt, nadat duidelijk wordt dat het land versneld geld zal moeten krijgen van het IMF. Investeerders beginnen steeds meer te twijfelen aan de terugbetaalcapaciteit van de derde economie van Zuid-Amerika.

Peso verloor 45% van zijn waarde op 9 maanden

De Argentijnse peso verliest donderdagochtend nog eens 14% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Wie vandaag een peso koopt moet daarvoor 45% minder betalen dan bij het begin van het jaar. Ook de inflatie in het land loopt sinds januari al op tot 25,4%. 

Voor de centrale bank van Argentinië zat er donderdag weinig anders op dan de belangrijkste rentevoet in het land op te trekken van 45% naar 60%. 

IMF werpt alweer de reddingsboei

De crisis accentueerde zich toen bekend raakte dat de Argentijnen woensdag het IMF vroegen om een lening van 50 miljard dollar versneld uit te betalen. Investeerders vrezen dat een faillissement nakend is.

De inschakeling van het International Monetair Fonds was voor Argentinië geen evidentie. Veel Argentijnen denken dat de economische crisis die hun land begin deze eeuw doormaakte, te wijten was aan de strenge maatregelen die door het muntfonds waren opgelegd.

Macri: de redder in nood die er geen was

De Argentijnse president Mauricio Macri (foto boven) kreeg in een eerste tijd veel lof toegezwaaid voor zijn economische hervormingsplannen. Een obligatie op 100 jaar die vorig jaar werd gelanceerd werd – ondanks een jaarlijkse rente van 7,125% – vier keer overingeschreven.

Maar wie in Argentinië investeert neemt grote risico’s. Het land ging de voorbije jaren meermaals failliet, de laatste keer in 2001. De problemen in Argentinië zijn het gevolg van decennialang en ‘onophoudelijk politiek mismanagement’. Momenteel worden ex-president Cristina Kirchner en haar in 2010 overleden echtgenoot en tevens ex-president Nestor Kirchner er door een rechter van verdacht ‘een criminele organisatie van corrupte ambtenaren’ te hebben geleid.

Ook andere opkomend economieën raken steeds meer in het slop

Naast Argentinië hebben ook andere opkomende economieën (een brede term voor landen met een belangrijke, maar nog kwetsbare economie – denk: Argentinië, Turkije, Indonesië, India, Zuid-Afrika…) het moeilijk, nu steeds meer investeerders hun geld daar weghalen om het in de VS te plaatsen. De sterke dollar en de stijgende rente op risicoloze obligaties zijn dan ook een pak aantrekkelijker dan riskante Argentijnse of Turkse obligaties.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks