Argentinië overweegt aanschaf Chinese gevechtsvliegtuigen in poging luchtmacht te moderniseren

China is mogelijk dicht bij een enorme wapenverkoop aan Argentinië, waarbij gevechtsvliegtuigen en gepantserde voertuigen worden verkocht. Het is een overeenkomst die Beijing militaire invloed zou geven in een regio die traditioneel wordt gezien als de invloedssfeer van de Verenigde Staten.

De essentie: Deze week berichtte de South China Morning Post (SCMP) dat de Argentijnse ambassadeur in China, Sabino Vaca Narvaja, en de Argentijnse minister van Defensie, Jorge Taiana, elkaar onlangs in Buenos Aires hebben ontmoet om samenwerkingsplannen op defensiegebied met China te bespreken, waaronder de mogelijke aankoop van JF-17 gevechtsvliegtuigen, 8×8 pantservoertuigen en de uitwisseling van militair personeel.

  • De Argentijnse ambassadeur zou vorig jaar een ontmoeting hebben gehad met vertegenwoordigers van China National Aero-Technology International Engineering Corporation om de mogelijke aankoop van de JF-17 te bespreken.
  • De Chinese krant vermeldt dat de JF-17, die China samen met Pakistan produceert, bovenaan het lijstje van de Argentijnse luchtmacht staat. Het Chinese gevechtsvliegtuig moet het opnemen tegen India’s HAL Tejas, de Russische MiG-35 en tweedehands Deense F-16’s.

Argentijnse luchtmacht

  • De Argentijnse luchtmacht is de afgelopen jaren hard getroffen door sancties en andere factoren die modernisering in de weg stonden. 
  • Tijdens de Falklandoorlog beschikte het land over zo’n 240 gevechtsvliegtuigen, aldus Meta-Defense. Maar door de ineenstorting van het militaire bewind, economische crises en sancties, beschikt het land vandaag de dag over een uitgedunde luchtmacht. Het heeft geen supersonisch gevechtsvliegtuig in zijn vloot.
  • Daarnaast zou het Argentijnse leger nog steeds voor een deel vertrouwen op technologie uit de jaren zeventig en belemmert het gebrek aan moderne uitrusting militaire operaties en actuele gevechtstactieken, zo merkt Asia Times op.
  • De behoefte van Argentinië om zijn leger te moderniseren kan een uitgelezen kans zijn voor Beijing om voet aan de grond te krijgen in Latijns-Amerika. Foreign Policy merkte in 2021 op dat als China erin slaagt geavanceerde wapens te verkopen aan landen in Latijns-Amerika, het zijn aantrekkingskracht zou bewijzen als alternatieve strategische partner voor de VS en Europa.

Britse schietstoel

  • Voor de verkoop van het Chinese gevechtsvliegtuig zouden echter nog een aantal cruciale hindernissen genomen moeten worden.
Meer