Argentijn koopt domeinnaam Google voor 2 euro

Vorige week werd Google Argentinië getroffen door een bug. De site was in het hele land niet beschikbaar. Een 30-jarige computerwetenschapper, Nicolas Kurona, probeerde het ondenkbare: het domein ‘www.google.com.ar’ kopen. En dat alles voor iets meer dan twee euro.

Het verhaal begon afgelopen woensdag, toen veel internetgebruikers merkten dat de Google Argentinië-pagina niet meer werkte. In plaats van te wachten tot de storing zou overwaaien, ging Nicolas Kurona op onderzoek uit. 

Daarom ging hij naar het Network Information Center Argentina, dat de werking van de in Argentinië gevestigde domeinen beheert. Hij zocht naar de site Google.com.ar en ontdekte tot zijn verbazing dat de licentie was verlopen en dat de site te koop was. ‘Het domein is verlopen, ik heb het legaal kunnen kopen’, tweette Kuronas.

En het kostte hem maar 270 Argentijnse peso’s, oftewel 2,40 euro. Gedurende enkele tientallen minuten zagen mensen die het domein bezochten de gegevens van de computerwetenschapper. ‘Toen het aankoopproces was voltooid en mijn gegevens verschenen, wist ik dat er iets ging gebeuren… Ik was echt ongerust’, zei hij aan de BBC.

Uiteindelijk gebeurde er niet veel voor Nicolas Kuronas. De site werd overgenomen door Google zonder dat het bedrijf ooit contact met hem opnam. Hij kreeg niet eens zijn 270 peso’s terug. ‘Ik wil duidelijk maken dat ik nooit slechte bedoelingen heb gehad’, zei hij nog.

Wat is er echt gebeurd?

Zelfs vandaag is het moeilijk te achterhalen wat er zich precies heeft afgespeeld. Een theorie is dat Google gewoon vergeten was zijn domeinnaam te vernieuwen, al zegt het bedrijf dat de licentie pas in juli 2021 zou aflopen. De domeinnaam had dus nooit te koop mogen worden aangeboden. En niemand weet waarom dat toch gebeurd is.

Enkele minuten na de aankoop trok het Network Information Center de licentie van Kurona in en gaf het deze terug aan Google. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn versie van de gebeurtenissen nog niet gegeven en onderzoekt momenteel de oorzaken van deze technische fout.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20