Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Argenta verwacht dat coronacrisis minstens 20 miljoen euro zal kosten

Logo Business AM
Business

26/03/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Isopix

De coronacrisis heeft de bank Argenta tot op dit ogenblik al minstens 20 miljoen euro gekost. De financiële schade voor de bank loopt daarmee al op tot 10 procent van de verwachte jaarwinst voor belastingen. Dat heeft de bank gemeld bij de voorstelling van zijn financiële resultaten over het voorbije jaar.

De bank waarschuwt echter dat de factuur mogelijk nog hoger kan oplopen. In de inschatting is immers nog geen rekening gehouden met de maatregelen voor particulieren, die in sommige gevallen uitstel van hun hypotheekaflossing kunnen vragen.

Werkloosheid

‘De impact van die maatregel is moeilijk in te schatten,’ zei Marc Lauwers, topman van Argenta. ‘Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen op dat uitstel een beroep zullen doen.’

Hij merkte wel op dat één miljoen Belgen door de coronacrisis momenteel technisch werkloos zijn. Dit betekent dat in principe een kwart van de hypotheekhouders potentieel getroffen is. Hoeveel klanten bij Argenta uitstel van betaling zullen krijgen, blijft nog onduidelijk.

Volgens Lauwers loopt er momenteel nog een overleg in de sector over de precieze modaliteiten van de maatregelen die de regering het voorbije weekend aankondigde.

Zelf pleitte de topman voor objectieve criteria, die alle banken zouden hanteren om aan hun klanten uitstel te kunnen verlenen. ‘Wij pleiten om te kijken naar de beschikbare liquiditeiten van de klant,’ zei hij. ‘We willen het in elk geval zo eenvoudig en transparant mogelijk houden.’

In de sector van de bedrijfskredieten is Argenta vooral in de retailsector actief. Kredietverliezen kunnen niet worden uitgesloten, maar veel zal volgens Lauwers van de duur van de crisis afhangen.

‘Tijdens de financiële crisis in 2008-2009 was er een lichte stijging,’ benadrukte hij. Anderzijds gaf hij aan dat de portefeuille aandelen en obligaties van de bank niet is blootgesteld aan zwaar getroffen industrieën zoals de luchtvaart, het transport of de reissector.

Woonbonus

Over het voorbije jaar kon Argenta een balanstotaal van 49,9 miljard euro melden. Dat is ruim 4,1 miljard meer dan het jaar voordien. De productie van woonkredieten steeg met 18 procent tot 5,9 miljard euro, geholpen door de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen.

De zichtrekeningen en spaarrekeningen groeiden verder aan tot respectievelijk 5,4 miljard euro en 27,8 miljard euro. Uiteindelijk boekte de bank boekte een nettowinst van 174,1 miljoen euro. Dat is evenveel als het jaar voordien.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks