Apple vraagt onderaannemers 15 tot 30% van hun capaciteit uit China weg te halen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil dat zijn toeleveranciers minstens een gedeelte van hun productie uit China weghalen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Nikkei Asian Review gezegd. Apple zou willen dat zijn toeleveranciers tussen 15 procent en 30 procent van hun Chinese productie naar een ander land zouden overhevelen. Op die manier hoopt het Amerikaanse bedrijf zijn bevoorradingsketen verbreden. Apple wil daarbij een overdreven afhankelijkheid van een beperkt aantal markten te verhinderen en zijn blootstelling aan potentiële problemen zoals handelsconflicten tussen landen te verminderen.

Apple zou onder meer denken aan een overheveling van de productie naar onder meer Vietnam, India, Indonesië, Maleisië en Mexico.

Risico’s

“De maatregel heeft uiteraard te maken met het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China,” aldus de Nikkei Asian Review. “Er is echter nog meer aan de hand. Ook wanneer de Verenigde Staten en China een vergelijk zouden kunnen vinden, zal Apple zijn plannen voor een gedeeltelijke verhuis niet terugdraaien. Het bedrijf heeft decennia op een belangrijke productie in China gesteund, maar vindt dat daaraan steeds meer risico’s zijn verbonden.”

“Ook in China beginnen de geboortecijfers te dalen,” zeggen de experts. “Bovendien lopen de Chinese arbeidskosten op. Die factoren ondermijnen de aantrekkingskracht van Chinese productiesites. Apple volgt dan ook een algemeen streven naar een grotere diversifiëring van de productie.”

“China is de productiebasis geweest waarop Apple de voorbije twee decennia zijn het wereldwijde succes heeft gebouwd,” benadrukt de Nikkei. “Het land heeft niet alleen de mogelijkheid om op korte termijn een leger van honderdduizenden geschoolde medewerkers te mobiliseren om de groei van Apple te volgen.”

“Tevens zette China rond de lokale productievestigingen van Apple een uitgebreid en complex ecosysteem van leveranciers van componenten, logistieke diensten en beschikbaar talent op. In China zijn ongeveer vijf miljoen Chinese arbeidsplaatsen van de lokale aanwezigheid van Apple afhankelijk. Apple zelf heeft in China tienduizend medewerkers.”

Uitdagingen

“Toeleveranciers geven toe dat de heropbouw van deze netwerken op andere locaties tijd zal vergen,” aldus nog de Nikkei. “China zal op middellange termijn dan ook waarschijnlijk de belangrijkste industriële basis van Apple blijven. Volgens een aantal toeleveranciers zullen de eerste tekenen van een diversifiëring pas over twee of drie jaar kunnen worden opgemerkt.”

De producenten van apparaten zoals de iPhone, MacBook, iPad en AirPod kregen allemaal de vraag om mogelijke vestigingen buiten China te bekijken. Maar ook de toeleveranciers van deze assemblage-bedrijven houden de plannen van hun directe opdrachtgevers nauwlettend in het oog.

Meer dan 90 procent van de producten van Apple wordt in China geassembleerd. Vorig jaar had het concern in China en Hongkong meer toeleveranciers dan in de Verenigde Staten en Japan gecombineerd. Apple heeft voor de verhuis van de operaties geen deadline genoemd.

Volgens sommige analisten is de verhuis een logische en noodzakelijke strategie, maar anderen voeren aan dat het moeilijk zal blijken om elders een gelijkaardig ecosysteem te vinden. “China heeft zwaar in infrastructuur en regelgeving geïnvesteerd om Apple terwille te zijn,” zeggen zij. “Het kan voor een aantal andere landen moeilijk worden om een gelijkaardig kader te creëren.”

Sommige leveranciers van Apple zeggen dat ze tijdens de overgangsperiode in China andere klanten zullen moeten zoeken om hun capaciteit op peil te houden. “Anderzijds zal een verhuis ook aan andere markten de nodige stimulansen bezorgen,” aldus de experts.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20