Apple en toeleveranciers bouwen Chinese windmolenparken

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in China geïnvesteerd in de aanleg van drie windmolenparken. Het initiatief moet het bedrijf helpen om zijn productie klimaatvriendelijker te maken. De investering gebeurt door het China Clean Energy Fund, een project rond duurzame energie dat Apple met tien Chinese toeleveranciers heeft opgezet. 

Het China Clean Energy Fund zou volgens Apple over drie jaar een gigawatt hernieuwbare energie moeten genereren. Dat komt overeen met de elektriciteitsconsumptie van bijna een miljoen woningen.

Doelstellingen

Met de investering in de drie windturbineparken zou 10 procent van de doelstellingen van het fonds zijn gerealiseerd. Twee turbineparken worden aangelegd in de buurt van de stad Yongzhou in de provincie Hunan. Beide parken kunnen 48 megawatt elektriciteit leveren.

In de aangrenzende provincie Hubei komt bovendien een park met een vermogen van 38 megawatt. De windmolenparken zijn de eerste investeringen van het China Clean Energy Fund. Het fonds beschikt over een budget van 300 miljoen dollar.

Apple voegt eraan toe dat de projecten ook ten goede komen aan de lokale economieën. De windmolenparken in Hunan worden aangelegd in het district Dao, dat officieel als een achtergestelde regio staat geboekstaafd. Het initiatief kan voor het gebied dan ook een belangrijke economische hefboom zijn.

Met de steun van het China Clean Energy Fund wil Apple op termijn garanderen dat zijn toeleveranciers over de hele wereld uitsluitend van duurzame energie gebruik maken. Het bedrijf merkt daarbij op dat tot nu toe al vierenveertig partners uit zestien landen zich bij het initiatief hebben aangesloten.

Zonnekracht

Apple benadrukt nog dat zijn eigen operaties al voor 100 procent op duurzame energie beroep doen. Het bedrijf voegt eraan toe de grootste Amerikaanse gebruiker van zonnekracht te zijn. De onderneming betoogt bovendien samen met zijn toeleveranciers op koers te zijn om tegen volgend jaar wereldwijd meer dan 4 gigawatt duurzame energie te genereren.

Dat zou overeenkomen met een derde van de elektriciteit die de operaties van Apple en zijn netwerk producenten en toeleveranciers nodig hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20