Antwerpse horeca stapt naar rechtbank tegen verplichte sluiting

Na de Franstalige horeca-uitbaters stappen ook hun Antwerpse collega’s naar de rechtbank om de verplichte sluiting van de horeca juridisch aan te vechten.

De verplichting sluiting van de horecazaken zorgde de afgelopen week al voor heel wat opschudding. Veel horeca-uitbaters kanten zich tegen de verplichte sluiting omdat ‘er geen bewijzen zijn dat de cafés of restaurants broeihaarden zijn voor het virus.’

Vrij ondernemerschap

Vorige week trokken de Waalse horeca-uitbaters, verenigd in het Collectif Wallonie Horeca, naar de Raad van State om de verplichte sluiting aan te vechten. Ze klopten ook aan bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg om de compensatieregeling van 500 miljoen euro te betwisten. Die zou volgens de uitbaters veel te klein zijn.

Ook de Antwerpse horecazaken nemen nu juridische stappen tegen het besluit van de regering. Net zoals hun Waalse collega’s vechten ze de sluiting aan bij zowel de Raad van State als het gerecht. Aan de Raad van State vragen ze schorsing van het ministerieel besluit dat de sluiting van de horeca nationaal oplegt.

Via de rechterlijke weg spannen ze een korgeding aan bij de burgerlijke rechtbank wegens ‘grondwettelijke schending van het recht op vrij ondernemerschap’.

Volgens de uitbaters lost een sluiting niets op. ‘Mensen gaan nu thuis afspreken om elkaar te ontmoeten en samen te eten, in slechter georganiseerde omstandigheden. En dat terwijl de restaurants zich tot nu toe voorbeeldig aan het coronaprotocol voor de horeca hebben gehouden en geen of weinig besmettingen veroorzaakt hebben’, laat Wim Van der Borght van hospitality groep Shrimp Tempura aan Belga weten.

Ook rechtszaken in het buitenland

De verplichte sluiting botst niet alleen in ons land op kritiek. Ook in de andere Europese landen waar de horecazaken vroeger moet sluiten of volledig dicht moeten, trekken de uitbaters naar de rechtbank. In Berlijn zijn ze erin geslaagd om een vroeger sluitingsuur voor de horeca te laten opschorten.

In Nederland hadden zo’n 30 uitbaters minder succes toen ze naar de rechter stapten. Daar oordeelde een Haagse rechtbank dat er geen andere mogelijkheid is dan een sluiting.

Meer