Antwerpse Boekenbeurs staat te koop

Boek.be, de belangenorganisatie van de Vlaamse boekensector en sinds 1932 de organisator van de Antwerpse Boekenbeurs, staat te koop. Aanhoudende financiële problemen en de coronacrisis hebben de vzw gedwongen om op zoek te gaan naar een overnemer.

Het gaat al een tijdje slecht met Boek.be. Zo kampt de vzw al enkele jaren met financiële schulden en heeft het in september bescherming gekregen tegen schuldeisers. Daarenboven taant de populariteit van de Boekenbeurs. De vzw zag het aantal bezoekers de afgelopen jaren verminderen.

Coronacrisis weegt op de Boekenbeurs

In 2019 werd er nochtans een plan opgesteld om van de boekenbeurs opnieuw een succes te maken, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Vorig jaar werd het evenement door de pandemie afgeschaft.

De Antwerpse advocate Nathalie Vermeersch werd als mandataris aangesteld, en moet dus een overnemer vinden voor de activa van Boek.be.  ‘Wie Boek.be overneemt, krijgt onder meer de organisatie van de boekenbeurs in handen, maar ook de knowhow die sinds 1932 is opgebouwd’, zei ze in Het Journaal.

Vermeersch benadrukt dat eender wie zich kandidaat kan stellen als overnemer. ‘Dat kan bijvoorbeeld een stad of een organisatie zijn. Hoe dan ook verwacht ik dat de overnemer een hart voor boeken zal hebben’, aldus de advocate.

Tewerkstelling behouden

Volgens Vermeersch is het wel belangrijk dat de tewerkstelling behouden blijft: ‘Wat mij betreft vormt het menselijk kapitaal de grootste waarde van Boek.be. De personeelsleden kennen de contracten met de uitgeverijen, hebben alle contacten en weten hoe een Boekenbeurs georganiseerd moet worden.’

Vraag is natuurlijk of zo’n boekenbeurs nog relevant is in digitale tijden. Volgens Sylvie Dhaene, directeur van de vzw Iedereen Leest, is dat zeker nog het geval. ‘Op de boekenbeurs gebeurt er veel meer dan boeken kopen. Het is een laagdrempelig gebeuren waar onder meer scholen kunnen aan deelnemen. Daarenboven krijgen de mensen de kans om hun favoriete auteur te ontmoeten’, klonk het in een reactie aan Het Journaal.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20