Antwerpen test app die toelaat 1,5 tot 3 keer sneller te parkeren

In Antwerpen is een test aan de gang met een parkeerapp die in realtime vrije parkeerplaatsen op straat toont én hierop ook de reisroute en geschatte reistijd aanpast. Het is een samenwerking tussen Q8 Belgium en het internationale techbedrijf Parknav.

Naar schatting één op de drie auto’s in de stad is op zoek naar een parkeerplaats en doet over die zoektocht ruim 10 minuten, schrijft Q8 in een persbericht. Op dit moment wordt daarom in de Sinjorenstad de ‘Q8 parking finder’ getest. Wie mee wil testen, kan de app gratis downloaden in de Google Play Store.

De ‘Q8 parking finder’ gebruikt naar eigen zeggen een zeer krachtig algoritme. Dat vertaalt historische parkeergegevens en actuele verkeersstromen. Daarvoor wordt beroep gedaan op allerlei beschikbare data van partners. Denk aan autoconstructeurs, navigatiesystemen en telecomproviders. Die gegevens worden dan vertaald naar de straten waar de kans op een parkeerplaats het grootst is.

Volgens internationale testen van Parknav in 255 Europese en Noord-Amerikaanse steden is dit voor 80 procent accuraat. In Antwerpen maakt Parknav zelfs gewag van 90 procent. Dat zou chauffeurs in staat stellen 1,5 tot 3 keer sneller te parkeren. 

Reistijd van deur tot deur

De app berekent de realistische reistijd van deur tot deur, inclusief de tijd nodig om te parkeren én op de bestemming te raken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20