Oekraïense vliegtuigfabrikant Antonov bouwt aan een nieuwe “Droom”

Wat het eerder dit jaar al beloofde, doet het ook: de Oekraïense vliegtuigmaker Antonov is bezig met de bouw van een nieuwe Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

Met zijn spanwijdte van 88 meter en maximumgewicht van 640 ton wordt de An-225 "Mriya" (Oekraïens voor "Droom") gezien als het grootste en zwaarste vliegtuig ter wereld. Het vliegtuig werd internationaal ingezet om extreem grote ladingen te vervoeren, zoals de Boeran-ruimteveren en later militaire goederen of industriële componenten.

De geschiedenis: Op 28 februari, vier dagen nadat de invasie van Oekraïne begon, werd de enige Antonov An-225 vernield op de luchthaven van Hostomel, niet ver van Kyiv.

  • De luchtmachtbasis werd bestormd door Russische luchtlandingstroepen. In een hangar op het vliegveld, dat diende als uitvalsbasis voor Antonov Airlines, stond de "Droom" geparkeerd. Het vliegtuig sneuvelde in de strijd: een vleugel was afgebroken, de neus van het toestel lag eveneens op de grond.
  • Meteen na de verniel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer