Andalusië: Uiterst-rechtse VOX weigert minderheidskabinet te steunen indien wet tegen partnergeweld niet wordt ingetrokken

In de Spaanse deelstaat Andalusië weigert de uiterst-rechtse partij VOX eerder overeengekomen gedoogsteun te verlenen aan een centrum-rechtse minderheidsregering indien een wet die het geweld tegen vrouwen aan banden wil leggen niet uit het bestuursakkoord wordt gehaald.

VOX zorgde begin december voor een verrassing van formaat door een historisch resultaat neer te zetten bij de regionale verkiezingen. 

VOX wil een muur en de afschaffing van subsidies aan ‘radicale feministische organisaties’

De in 2013 opgerichte partij deed voor de eerste keer mee en haalde meteen 12 zetels. Met het resultaat maakte VOX een einde aan 40 jaar afwezigheid van uiterst-rechts in het Spaanse politieke landschap. Een van hun 100 programmapunten is de bouw van een muur, die de Spaanse grondgebieden in Afrika – Ceuta en Melilla – tegen elke immigrant moeten beschermen. Verder wil de partij o.a. naast de afschaffing van het recht op abortus en van gesubsidieerde en radicale feministische organisaties ook de afschaffing van de gratis toegang tot de ziektezorg voor illegale immigranten en voor legale residenten die geen 10 jaar op Spaans grondgebied verblijven.

De grote verliezers van de stembusslag van december waren de socialisten van de PSOE, die met 33 zetels wel de grootste partij bleven, maar 14 zetels verloren.

Voor het eerst sinds het einde van het Franco-regime zitten die socialisten nu niet langer in de regeringscoalitie, omdat centrum-rechts (Ciudadanos) en rechts (Partido Popular) samen een minderheidskabinet willen vormen met de gedoogsteun van VOX.

Maar dat kabinet komt nu al in de problemen omdat uiterst-rechts weigert steun te verlenen aan een in het regeringsprogramma opgenomen programmapunt dat “voldoende financiële middelen wil vrijmaken’ voor de strijd tegen partnergeweld.

In 2018 zijn in Spanje 47 vrouwen door hun partner of ex-partner om het leven gebracht, waarvan 12 in Andalusië. De zuiderse deelstaat staat daarmee afgetekend aan de leiding van het trieste klassement inzake partnergeweld, voor Catalonië (7) en Madrid (5). In 2016 werden in Andalusië daarenboven nog eens een kleine 7.000 processen-verbaal opsteld voor partnergeweld.

“Een bevel van de linkse gelijkheidsdictatuur”

Volgens een woordvoerder van VOX moeten beide coalitiepartners voor zulke maatregelen maar steun zoeken bij de linkse oppositiepartijen PSOE en Podemos. Hij noemde de maatregel ‘een bevel van de linkse gelijkheidsdictatuur, die met blinde onderdanigheid wordt nageleefd. Waar blijft de verandering?”‘ Dat het om een officieel partijpunt gaat kan worden afgeleid uit een bericht dat de VOX-leiding op Twitter plaatste.

VOX vindt het niet kunnen dat de wet het mogelijk maakt maatregelen te activeren voor de ‘sociale heropvoeding’ van vermeende plegers van partnergeweld en dat op eenvoudige vraag van sociale diensten en zonder dat een rechter tussenkomt. VOX zegt zeker tegen partnergeweld te zijn, maar wil ook dat het gelijkheidsbeginsel en het vermoeden van onschuld worden gerespecteerd tot het tegendeel is bewezen.

Maar voor de coalitiepartners  Partido Popular en Ciudadanos is een herziening van de maatregel onbespreekbaar. De strijd tegen partnergeweld is volgen hen ‘geen optie, maar een verplichting’.

VOX in Madrid?

VOX wil ondertussen ook op nationaal niveau gaan doorbreken. Bij de meest recente peiling van de krant El Mundo zou de PSOE nationaal nog 22,6% van de stemmen krijgen, de Partido Popular (PP) 19,2%, Ciudadanos 18,8%, Unidos-Podemos 15,8% en VOX ruim 12,9%. Als die prognose wordt bewaarheid zouden PP, Ciudadanos en VOX net zoals in Andalusië, een meerderheid kunnen vormen om een nationale regering op de been te brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20