Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Amper 40 miljard dollar nodig om de ganse wereldbevolking te vaccineren’

Logo Business AM
Coronacrisis

24/09/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

(EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

‘Twee dosissen per persoon a rato van 3 dollar per stuk en 7 miljard mensen. Met een veertigtal miljard dollar moet het mogelijk zijn de ganse wereldbevolking te vaccineren tegen Covid-19.’ Dat heeft de Amerikaanse techondernemer en filantroop Bill Gates gezegd in een interview met het Franse weekblad L’Express

‘Vergelijk dat met de duizenden miljarden dollar aan economische schade die de wereld door de pandemie zal lijden. Een som die enkel zal toenemen naarmate we niet van dat virus afraken.’

Gates dringt er op aan een speciaal hulpfonds op te richten. Dat moet de financiële middelen verzamelen voor de gratis distributie van zo’n vaccin in de landen die het nodig hebben.

De medeoprichter van het softwarebedrijf Microsoft besteedt zijn tijd nu volledig aan de Bill & Melinda Gates liefdadigheidsstichting. Hij schat dat een viertal farmabedrijven in het eerste kwartaal van 2021 een versnelde goedkeuringsprocedure voor hun vaccin zullen aanvragen.

Gates denkt dat door 60 procent van de mensheid te vaccineren de pandemie kan worden uitgeroeid. ‘Wanneer de mensen die gevaccineerd werden in betere gezondheid zullen verkeren dan degenen die niet gevaccineerd werden, zullen de sceptici vanzelf bijdraaien.’ Hij verwijst daarbij naar het succes van het poliovaccin. ‘Dankzij de inenting van 2,5 miljard kinderen werden vorig jaar nog 48 gevallen van polio vastgesteld, tegen 360.000 in 1988’, aldus de man die in de VS het onderwerp is geworden van talloze en wilde complottheorieën.

Gates is het onderwerp van menige complottheorie

(EPA-EFE/SCOTT BARBOUR AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Dat heeft hij te danken aan een TED Talk die hij in 2015 gaf in Vancouver. Gates waarschuwde toen voor ‘een dodelijk virus, dat van mens tot mens zou worden overgedragen. De drager ervan zou niet noodzakelijk de symptomen ervan vertonen.

Complottheoretici zien in die voorspelling het bewijs dat Gates zelf het virus heeft ontwikkeld. Met als doel onze hersenen te controleren via 5G-technologie, dankzij een chip die onderhuids zal worden ingeplant. Volgens een recent onderzoek van YouGov is ondertussen 1 op elke 4 Amerikanen overtuigd dat de theorie waar is.

Antivaxxers aan winnende hand

Als gevolg daarvan keren steeds meer Amerikanen zich ook tegen een Covid-19 vaccin. Dat, bleek eerder deze week nog eens uit een peiling van Axios/Ipsos onder 1.100 volwassenen.

De trend is zowel bij Republikeinen als Democraten merkbaar. Hij benadrukt de potentiële problemen die de gezondheidsautoriteiten zullen ondervinden bij het overtuigen van genoeg Amerikanen dat een vaccin veilig en effectief is.

 • 60% van de ondervraagden zegt geen COVID-19-vaccin te willen nemen zodra het beschikbaar is. Eind augustus was dat nog 53%.
 • Slechts 13% zegt het onmiddellijk te willen proberen en amper 1 op 2 wil er ook voor betalen.
 • Velen zeggen te willen afwachten om te zien wat de resultaten zijn bij mensen die het vaccin wel willen uitproberen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks