Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amnesty International moet activiteiten in India staken: ‘Overheidsintimidatie’

Logo Business AM
Politiek

30/09/2020 | Willem De Maeseneer | 4 min leestijd

Onderzoekers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International stellen een rapport waarin staat dat India aan mensenrechtenschending doet in het grensconflict in Kashmir. Volgens de organisatie is het zulke kritiek dat de overheid nu optreedt tegen de Britse ngo. - EPA/RAJAT GUPTA

Amnesty International maakte gisteren bekend dat het al haar activiteiten in India moet staken, en al haar werknemers in het land moet ontslaan. De Indiase overheid viel de kantoren van de mensenrechtenorganisatie binnen en bevroor al haar bankrekeningen. De organisatie zou niet in regel zijn met de Indiase financieringswetten voor ngo’s. 

Volgens Amnesty zijn de acties een ‘vergelding voor de kritiek op de mensenrechtensituatie in het land’. In een reactie zeg de Britse ngo dat de regering van Narendra Modi de organisatie al jaren viseert omdat het regelmatig grove mensenrechtenschendingen blootlegt in in het land. Recentelijk publiceerde Amnesty nog vernietigende rapporten over politiegeweld tegen moslims in de hoofdstad New Delhi, en het inzetten van foltering in het grensconflict in Kashmir. 

‘Helaas wordt het enorm belangrijke werk van opkomen voor slachtoffers beantwoord met de het soort hardhandige tactieken waarmee het Indiase middenveld steeds meer te maken krijgt. Het hoort bij de campagne van de regering om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en een klimaat van angst te creëren’, zegt Julie Verhaar, de interim-secretaris-generaal van Amnesty in een reactie.

‘Het maakt deel uit van de campagne van de regering om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en een klimaat van angst te creëren.’

Julie Verhaar, secretaris-generaal ad interim van Amnesty International

Intimidatie en mooie praatjes

De Indiase regering wuift die beschuldigingen nogal laatdunkend weg in een persbericht. ‘Al die mooie praatjes over humanitair werk en de machthebbers het vuur aan de schenen leggen is niets anders dan een truc om de aandacht af te leiden van hun activiteiten, die duidelijk in strijd waren met de Indiase wetten.’

Amnesty is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in fout omdat het de regels omtrent de financiering van buitenlandse organisaties niet respecteerde. 

Volgens de Britse ngo is het een geval van overheidsintimidatie. Ze omschrijft de campagne van de Indiase regering tegen niet-gouvernementele organisaties als ‘een heksenjacht’. De administratie van Modi maakt fondsenwerving er voor ngo’s zo goed als onmogelijk. De Indiase regering beschuldigt Amnesty ervan als buitenlandse organisatie actief op Indiase bodem geld te ontvangen uit het buitenland, wat Modi’s regering verboden heeft. 

Crowdfunding

In haar reactie legt de mensenrechtengroep uit dat het net daarom haar Indiase activiteiten financiert met een binnenlandse crowdfundingactie, waar al 100.000 Indiërs aan hebben bijgedragen. Dat model schildert de Indiase overheid nu af als geld witwassen. 

Al enkele jaren legt de Indiase regering de acties van liefdadigheidsorganisaties en activisten met buitenlandse connecties aan banden. Voor zowat al hun activiteiten moeten ze eerst toestemming vragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Volgens The New York Times heeft het ministerie in 2018 zelfs de vergunning van maar liefst 20.000 ngo’s ingetrokken. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks