‘Amish gemeenschap van Pennsylvania heeft mogelijk groepsimmuniteit bereikt’

Een Amish gemeenschap in Pennsylvania is mogelijk de eerste groep in de VS die effectief herd immunity heeft bereikt. Dat beweert een zorgbeheerder van de geloofsgemeenschap in de New York Post.

De beheerder van een klein zorgcentrum in New Holland schat dat bij maar liefst 90 procent van de religieuze families onder zijn hoede ten minste één familielid met het virus besmet is geweest. New Holland staat bekend om zijn Amish en Mennonitische gemeenschappen.

“Als Covid-19 zo besmettelijk is als men zegt, had het hier als een tsunami moeten huishouden. En dat heeft het ook gedaan”, aldus Allen Hoover, huismeester van het Parochiaal Medisch Centrum. Het hospitaal heeft 33.000 patiënten.

Heilige kussen

De Amish en Mennonieten hielden zich in het begin van de pandemie aan het huisarrest. Leden van de pacifistisch religieuze bewegingen sloten schoolgebouwen en annuleerden kerkdiensten. Eind april hadden ze echter de erediensten hervat. Daar deelden ze communiebekers en de ‘heilige kussen’, een kerkelijke groet onder gelovigen.

Toen het virus in de zomer door de gemeenschap raasde, had het gebied tegen augustus dagelijkse positieve besmettingspercentages van meer dan 20 procent. In de herfst nam het aantal gevallen af, maar al snel begon het weer te stijgen toen het kouder werd.

Zeldzaam

In de afgelopen 6 weken heeft het medisch centrum geen enkel geval van Covid gemeld. Eric Lofgren, epidemioloog verbonden aan de Washington State University, zei dat groepsimmuniteit mogelijk is, maar zeldzaam. “Het zou de eerste bevolkingsgroep in de Verenigde Staten zijn die het heeft gedaan”, aldus Lofgren.

De exacte drempel voor wanneer herd immunity is behaald is niet duidelijk. Sommigen beweren dat 90 procent van de bevolking besmet moet zijn. Goldman-analisten hebben voorspeld dat de meeste geavanceerde economieën tegen het begin van het derde kwartaal groepsimmuniteit zullen kennen.

Anderen waarschuwden dat eerdere infecties patiënten mogelijk niet beschermen tegen mutante Covid-varianten. En dat zo elke langdurige vorm van herd immunity onmogelijk is. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20