Amerikaanse wetenschappers wekken zonne-energie op met panelen in ruimte

Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben energie die met zonnepanelen opgewekt is in de ruimte naar de aarde kunnen sturen zodat het daar omgezet kan worden naar elektriciteit. Dat meldt CNN.

Het zonnepaneel, dat ongeveer net zo groot is als een pizzadoos, werd vorig jaar gelanceerd en cirkelt in anderhalf uur tijd in een lage baan om de aarde. Het paneel is speciaal gebouwd om blauw zonlicht op te vangen en in energie om te zetten.

Blauw licht bevat meer energie dan normaal zonlicht. Met de ‘pizzadoos’ wordt 10 watt aan energie opgewekt, genoeg om een tablet mee op te laden. Als er meerdere panelen aan elkaar worden gekoppeld, kan het systeem meer stroom opwekken om bijvoorbeeld een hele stad van elektriciteit te kunnen voorzien.

Kosten en plaatsing

Het is een belangrijke ontdekking, want met het systeem kan straks ieder land op aarde van stroom voorzien worden als het in geval van nood – zoals bij een natuurramp – elektriciteit tekort heeft. Het kost alleen wel een flink zakcentje, want veel zonnepanelen de ruimte insturen kost geld. Dat ook commerciële bedrijven als SpaceX van Tesla-baas Elon Musk tegenwoordig de ruimte ingaan, maakt het wel wat makkelijker.

Waar in de toekomst meer van dit soort panelen geplaatst moeten worden is ook nog een vraagstuk. Een lage baan om de aarde is waarschijnlijk de beste optie, aangezien er zo meer energie wordt bespaard. De temperatuur ligt dan ook lager, wat beter is voor de elektronica en de geleiding. Het nadeel hierbij is wel dat de panelen maar een keer in de 90 minuten aan de horizon komen, waardoor een cirkelvormige baan rond de aarde – waarbij de panelen ten opzichte van het aardoppervlak stil lijken te hangen – bijna onvermijdelijk is.

Meer