Amerikaanse wapenfabrikanten konden onder Donald Trump hun buitenlandse verkopen opdrijven

In de Verenigde Staten werden het voorbije fiscale jaar, dat eind september werd afgesloten, voor 175 miljard dollar wapens en andere militaire uitrusting aan buitenlandse overheden verkocht. Dat betekende een stijging met 2,8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De statistieken tonen verder dat regerend Amerikaans president Donald Trump zich tegenover de verkoop van wapens aan buitenlandse klanten beduidend toleranter opstelde dan zijn voorganger Barack Obama.

F-35

‘De verkoop van gevechtsvliegtuigen en geleide raketten is het voorbije jaar gestegen omdat bondgenoten van de Verenigde Staten toegang proberen te krijgen tot de modernste technologie van Amerikaanse bedrijven zoals Lockheed Martin en Raytheon Technologies’, aldus het rapport.

Onder meer wordt verwezen naar een beslissing van Japan om bij Lockheed Martin 63 exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 te bestellen. Met dat order was een bedrag van 23 miljard dollar gemoeid.

Er zijn twee belangrijke manieren waarop buitenlandse regeringen op een legale manier bij Amerikaanse fabrikanten wapens kunnen kopen. In eerste instantie zijn er de directe commerciële verkopen die tussen een Amerikaans bedrijf en een buitenlandse overheid kunnen worden onderhandeld.

Daarnaast zijn er echter de transacties waarbij een buitenlandse regering, meestal door een contact op de ambassade van de Verenigde Staten in haar hoofdstad, met de Amerikaanse autoriteiten gesprekken over een mogelijke aankoop van wapens aanknoopt. 

In beide gevallen is er een goedkeuring van de Amerikaanse regering vereist. De directe verkoop van militaire goederen door Amerikaanse bedrijven aan buitenlandse regeringen steeg het voorbije jaar met 8,4 procent tot 124,3 miljard dollar. De verkoop met een tussenkomst van de Amerikaanse overheid daalde met 8,3 procent tot 50,78 miljard dollar.

Versoepeling

‘De verkoop van Amerikaans militair materieel aan buitenlandse overheden bereikte tijdens de periode dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, een gemiddeld bedrag van 57,5 miljard dollar per jaar,’ betoogt Bill Hartung, directeur van het Arms and Security Program bij het Center for International Policy in Washington. ‘Onder zijn voorganger Barack werd een jaarlijkse verkoop ter waarde van 53,9 miljard dollar geregistreerd.

Twee jaar geleden introduceerde de regering van Donald Trump een nieuw militair programma. Dat moest de verkoop van Amerikaanse militaire producten stimuleren. Het programma zorgde onder meer voor een versoepeling van de beperkingen op militaire verkopen.

Tevens werden Amerikaanse ambtenaren aangemoedigd een actievere rol op te nemen in het stimuleren van de buitenlandse handel voor de wapenindustrie van de Verenigde Staten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20