Amerikaanse verkoopgolf sleurt Europese beurzen in het rood

De techmalaise waaronder Wall Street nu al voor de tweede dag op rij gebukt gaat, sleurt de Europese beurzen mee de dieperik in. De Brusselse sterindex Bel20 verliest 0,8 procent.

Supermarktketen Colruyt en frisdrankreus Coca-Cola zijn het na maanden eens geraakt over commerciële voorwaarden. Omdat een akkoord lange tijd uitbleef, besloot Colruyt een aantal producten te bannen. Eind augustus kwam het er alsnog van, waardoor de komende weken alle Coca-Cola-dranken opnieuw beschikbaar wordt. Colruyt verliest 0,26 procent, Coca-Cola wint 0,81 procent.

Het personeel van de AB InBev-brouwerij Jupille (Luik) heeft donderdag het werk neergelegd, nadat bij het personeel verschillende coronabesmettingen zijn vastgesteld. Volgens de bierreus heeft de syndicale actie al sinds donderdagavond een impact op de brouwactiviteiten. Het aandeel verliest 2 procent.

Maaltijdbezorging en koffie

In Amsterdam gaat Just Eat Takeaway 3,32 procent lager. Het maaltijdbestelbedrijf heeft nochtans alle goedkeuringen gekregen om het Amerikaanse Grubhub over te nemen. Met de in juni afgesloten deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid. De aandeelhouders van beide bedrijven moeten wel nog instemmen.

Nog in Nederland daalt JDE Peet’s 3 procent. Het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts krijgt met Fabien Simon een nieuwe topman, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Hij vervangt Casey Keller vanaf komende maandag en begeleidde eerder al de beursgang van de koffiebrander.

En in Londen wint Ryanair 3,56 procent. De Ierse lagekostenmaatschappij heeft een kapitaalverhoging afgerond waarbij 400 miljoen euro opgehaald wordt. Met die hoeveelheid cash moet de zwaarste crisis ooit in de luchtvaart bezweerd worden. Het zal helpen om de terugbetaling van schulden te voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20