Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse toezichthouder wil integratie chat-apps van Facebook afblokken

Logo Business AM
Tech

13/12/2019 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Mark Zuckerberg - EPA

De Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten protesteert tegen de integratieplannen van Facebook. De Amerikaanse toezichthouder neemt het niet dat Facebook zijn dochterapps wil samenvoegen.

Facebook speelt al een tijdje met de idee om Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram samen te voegen. De internetgigant heeft daarnaast plannen om de end-to-end-encryptie uit te rollen over de drie diensten.

WhatsApp is momenteel de enige van het trio die deze functie, waarbij enkel verzender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen lezen, gebruikt. Overheden en experts op het vlak van kindermisbruik trokken eerder al van leer tegen deze maatregel.

Jonge gebruikers

Maar volgens Facebook zal de gebruikerservaring er zo op vooruitgaan. Het is echter publiek geheim dat deze strategie vooral Facebook een duwtje in de rug moet geven. De sociale netwerksite worstelt met het aantrekken van nieuwe – voornamelijk jonge – gebruikers. Instagram en WhatsApp staan daarentegen wél sterk onder jongeren.

Instagram is bovendien de drijvende kracht achter de inkomsten van Facebook en ook WhatsApp begint stilletjes aan geld op te brengen. Nu al biedt Facebook één ‘bestelsysteem’ aan adverteerders om hun campagnes over de verschillende platformen te laten lopen.

Onderuit op de beurs

Het hoeft weinig betoog dat dit manoeuvre volgens de Amerikaanse concurrentiewaakhond de concurrentie. Facebook blijft ontkennen dat het de concurrentie wil uitschakelen. Daarom onderzoekt de FTC de zaak en beraadt de instelling zich over mogelijke gerechtelijke stappen, om het integratieproces tegen te houden.

In een reactie op het nieuws ging het aandeel van Facebook donderdag met 4 procent achteruit op de beurs van New York.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij