Amerikaanse regering waarschuwt Boris Johnson: ‘Huawei is een parasiet die zich aan het VK hecht’

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt de Britse overheid over haar plannen om een onderzoekscentrum van Huawei toe te laten in het Verenigd Koninkrijk.

Waarover gaat het? Huawei werkt in verschillende landen aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat de technologiegigant op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Bovendien hekelen de Amerikanen het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei minder groot is. In het Verenigd Koninkrijk mocht Huawei eerst wel, daarna liever niet meewerken aan de 5G-infrastructuur.

Het nieuws? De Trump-administratie toont zich misnoegd over de plannen die Huawei heeft om een onderzoekscentrum te bouwen in het land. Die instelling zal zich in de streek rond Cambridge bevinden en draagt een kostenplaatje van 400 miljoen pond. Het volgt op de beslissing om Huawei toe te laten bij de bouw van 5G-infrastructuur. Boris Johnson heeft de toelating (nog) niet ingetrokken.

De details?

  • Eerder dit jaar zou de Amerikaanse president Donald Trump razend de telefoon dichtgegooid hebben, nadat de Britse premier weigerde om rekening te houden met de waarschuwingen over Huawei.
  • Nu vergelijkt Keith Krach, een Amerikaanse staatssecretaris bevoegd voor economische groei, Huawei in de krant The Times met een ‘parasiet’ die zich aan het Verenigd Koninkrijk hecht. Ook noemde hij de technologiegigant ‘een verlengstuk van de Chinese regering’.
  • ‘Ze zitten achter mensen en technologie aan’, ging hij verder. ‘Ze willen de onderzoekers en het talent van de meest prestigieuze universiteiten weghalen. Ze willen de technologie en de intellectuele rechten in handen krijgen om die mee te nemen naar China.’

De essentie? Hoewel Huawei blijft aanhalen dat het een volledig autonoom bedrijf is, zonder banden met de Chinese regering, blijft het bedrijf scheef bekeken worden. Ook Boris Johnson ondervindt intern stevige druk van Conservatieve parlementsleden om de banden met Huawei door te knippen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.