Amerikaanse oliebedrijven hebben nauwelijks interesse voor nieuwe boorvergunningen

Een veiling van nieuwe boorvergunningen voor producenten van olie en gas in de Amerikaanse staten Wyoming, Nevada en Montana heeft slechts weinig belangstelling gewekt. In totaal werd voor een gebied van 78.300 hectare aan boorvergunningen geveild, maar op amper 40 procent van de terreinen volgde uiteindelijk een bod.

Bovendien bleven ook de geboden prijzen ver onder de verhoopte niveaus. De lage olieprijzen hebben de interesse in nieuwe projecten gevoelig doen inkrimpen.

Stimulans

In totaal werden voor 3,3 miljoen dollar biedingen ingediend. Wyoming was verantwoordelijk voor 99 procent van de ontvangsten. Wyoming is in de Verenigde Staten de belangrijkste regio voor de productie van gas op federale terreinen. Op het gebied van olieproductie staat Wyoming op de tweede plaats.

‘Maar ook daar bleven de biedingen aan de bescheiden kant,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Een groot gedeelte van die terreinen werden voor de minimumprijs van ongeveer 4,5 dollar per hectare toegewezen. De gemiddelde prijs was ongeveer 95 dollar per hectare. Dat was minder dan de helft van de gemiddelde opbrengsten die vorig jaar bij veiling in Wyoming werden gehaald.’

‘Booractiviteiten op federale terreinen vormen een cruciaal onderdeel van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump om de binnenlandse productie van fossiele brandstoffen te maximaliseren,’ aldus Reuters. ‘Maar de industrie verkeert in een crisis. Sinds het midden van de maand februari hebben de Amerikaanse olieprijzen nagenoeg een halvering gekend tot ongeveer 24 dollar per vat.’

Uitstel

Sommige partijen had de Amerikaanse regering opgeroepen om de verkoop uit te stellen tot een betere opbrengst verwacht kon worden. ‘In deze omstandigheden kan de Amerikaanse belastingbetaler onmogelijk verwachten een degelijke opbrengst van de veilingen krijgen,’ aldus de Taxpayers for Common Sense en de Conservatives for Responsible Stewardship.

Het Bureau of Land Management (BLM) stelde echter geen uitstel te overwegen. Eerder deze maand hadden ook al veilingen van vergunningen in de Golf van Mexico en Utah opmerkelijk bescheiden opbrengsten opgeleverd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20