Amerikaanse megafabriek Foxconn komt er waarschijnlijk niet

De technologiegroep Foxconn uit Taiwan heroverweegt zijn plannen om in de Amerikaanse staat Wisconsin een nieuwe fabriek voor geavanceerde lcd-beeldschermen te bouwen. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf tegenover het persbureau Reuters. Het bedrijf zegt dat de Verenigde Staten voor manuele arbeid geen ideale omgeving vormen. Daarvoor liggen de Amerikaanse loonniveaus volgens Foxconn veel te hoog.

In plaats daarvan zou het bedrijf plannen om in Wisconsin een onderzoekscentrum te bouwen. Daar zouden vooral ingenieurs en wetenschappers aan het werk gaan. De bouw van de fabriek is al van start gegaan.

Trump

Foxconn kondigde zijn investering in Wisconsin twee jaar geleden aan. Het bedrijf verklaarde in zijn nieuwe Amerikaanse campus 10 miljard dollar te zullen investeren. Het initiatief werd omschreven als de grootste greenfield-investering die een buitenlands bedrijf ooit in de Verenigde Staten heeft gedaan.

De Amerikaanse president Donald Trump greep de investering aan als een bewijs van zijn vermogen om de Amerikaanse productie-industrie nieuw leven in te blazen. Foxconn was oorspronkelijk van plan om in de fabriek geavanceerde grootbeeldschermen voor televisie te produceren. Later maakte de onderneming gewag van kleinere schermen. Die strategie blijkt nu echter helemaal gewijzigd te zijn.

Foxconn zegt nog steeds de verschillende mogelijkheden voor de nieuwe fabriek te evalueren. Tegelijkertijd wijst het bedrijf echter op de hoge Amerikaanse loonniveaus. “Op het gebied van televisie is er voor Foxconn in de Verenigde Staten eigenlijk geen plaats,” zeggen woordvoerders van de Aziatische groep. “We kunnen onmogelijk concurreren.”

“De investering in Wisconsin kunnen wij niet als een fabriek definiëren. Het is winstgevender om deze producten in China en Japan te fabriceren. Na een eindmontage in Mexico zou vervolgens de import in de Verenigde Staten volgen.”

In Wisconsin daarentegen wil het bedrijf naar eigen zeggen een technologiecentrum creëren dat grotendeels uit onderzoeksfaciliteiten bestaat, samen met activiteiten op het gebied van verpakking en assemblage. Het complex zou ook gespecialiseerde technische producten fabriceren voor industriële, medische en professionele toepassingen.

Kritiek

Eerder deze maand herhaalde Foxconn zijn voornemen om in Wisconsin 13.000 banen te creëren. Het bedrijf zei wel het tempo van de rekrutering te vertragen. In eerste instantie dacht men dat eind volgend jaar ongeveer 5.200 mensen in de fabriek aan de slag zouden zijn. Nu spreekt men over een duizendtal arbeidskrachten.

Het is onduidelijk wanneer de fabriek 13.000 medewerkers zou tellen. Ongeveer driekwart van de uiteindelijke banen zal worden besteed aan onderzoek en desing in plaats van aan manueel productiewerk.

Het project kreeg sterke steun van Scott Walker, de voormalige republikeinse gouverneur van Wisconsin. Walker zorgde er onder meer voor dat het bedrijf uitzicht kreeg op ongeveer 4 miljard dollar aan belastingvoordelen en andere incentives.

Er is echter ook sterke kritiek. Onder meer vanuit democratische hoek wordt gesproken over een corporate weggeefactie. “De investering zal nooit in de beloofde productiebanen resulteren,” stellen de critici. “Bovendien zijn er ernstige milieurisico’s.”

Een rapport van het Wisconsin Budget Project wijst er daarbij op dat de eigen prognoses van de onderneming suggereren dat de investering van de Amerikaanse belastingbetaler zichzelf pas na minstens vijfentwintig jaar zou kunnen terugverdienen.

Foxconn is onder meer toeleverancier van Apple. Het bedrijf neemt een belangrijk deel van de productie van de iPhone op zich.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20