Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse megafabriek Foxconn komt er waarschijnlijk niet

Logo Business AM
Economie

31/01/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De technologiegroep Foxconn uit Taiwan heroverweegt zijn plannen om in de Amerikaanse staat Wisconsin een nieuwe fabriek voor geavanceerde lcd-beeldschermen te bouwen. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf tegenover het persbureau Reuters. Het bedrijf zegt dat de Verenigde Staten voor manuele arbeid geen ideale omgeving vormen. Daarvoor liggen de Amerikaanse loonniveaus volgens Foxconn veel te hoog.

In plaats daarvan zou het bedrijf plannen om in Wisconsin een onderzoekscentrum te bouwen. Daar zouden vooral ingenieurs en wetenschappers aan het werk gaan. De bouw van de fabriek is al van start gegaan.

Trump

Foxconn kondigde zijn investering in Wisconsin twee jaar geleden aan. Het bedrijf verklaarde in zijn nieuwe Amerikaanse campus 10 miljard dollar te zullen investeren. Het initiatief werd omschreven als de grootste greenfield-investering die een buitenlands bedrijf ooit in de Verenigde Staten heeft gedaan.

De Amerikaanse president Donald Trump greep de investering aan als een bewijs van zijn vermogen om de Amerikaanse productie-industrie nieuw leven in te blazen. Foxconn was oorspronkelijk van plan om in de fabriek geavanceerde grootbeeldschermen voor televisie te produceren. Later maakte de onderneming gewag van kleinere schermen. Die strategie blijkt nu echter helemaal gewijzigd te zijn.

Foxconn zegt nog steeds de verschillende mogelijkheden voor de nieuwe fabriek te evalueren. Tegelijkertijd wijst het bedrijf echter op de hoge Amerikaanse loonniveaus. “Op het gebied van televisie is er voor Foxconn in de Verenigde Staten eigenlijk geen plaats,” zeggen woordvoerders van de Aziatische groep. “We kunnen onmogelijk concurreren.”

“De investering in Wisconsin kunnen wij niet als een fabriek definiëren. Het is winstgevender om deze producten in China en Japan te fabriceren. Na een eindmontage in Mexico zou vervolgens de import in de Verenigde Staten volgen.”

In Wisconsin daarentegen wil het bedrijf naar eigen zeggen een technologiecentrum creëren dat grotendeels uit onderzoeksfaciliteiten bestaat, samen met activiteiten op het gebied van verpakking en assemblage. Het complex zou ook gespecialiseerde technische producten fabriceren voor industriële, medische en professionele toepassingen.

Kritiek

Eerder deze maand herhaalde Foxconn zijn voornemen om in Wisconsin 13.000 banen te creëren. Het bedrijf zei wel het tempo van de rekrutering te vertragen. In eerste instantie dacht men dat eind volgend jaar ongeveer 5.200 mensen in de fabriek aan de slag zouden zijn. Nu spreekt men over een duizendtal arbeidskrachten.

Het is onduidelijk wanneer de fabriek 13.000 medewerkers zou tellen. Ongeveer driekwart van de uiteindelijke banen zal worden besteed aan onderzoek en desing in plaats van aan manueel productiewerk.

Het project kreeg sterke steun van Scott Walker, de voormalige republikeinse gouverneur van Wisconsin. Walker zorgde er onder meer voor dat het bedrijf uitzicht kreeg op ongeveer 4 miljard dollar aan belastingvoordelen en andere incentives.

Er is echter ook sterke kritiek. Onder meer vanuit democratische hoek wordt gesproken over een corporate weggeefactie. “De investering zal nooit in de beloofde productiebanen resulteren,” stellen de critici. “Bovendien zijn er ernstige milieurisico’s.”

Een rapport van het Wisconsin Budget Project wijst er daarbij op dat de eigen prognoses van de onderneming suggereren dat de investering van de Amerikaanse belastingbetaler zichzelf pas na minstens vijfentwintig jaar zou kunnen terugverdienen.

Foxconn is onder meer toeleverancier van Apple. Het bedrijf neemt een belangrijk deel van de productie van de iPhone op zich.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks