Amerikaanse geheime dienst: “Criminelen hebben bijna 100 miljard dollar aan Covid-hulpfondsen gestolen”

Fraudeurs zouden bijna 100 miljard dollar aan hulpfondsen voor pandemieën hebben gestolen, aldus de Amerikaanse geheime dienst.

De coronasteun van ongeveer 3,5 biljoen dollar die de regering-Biden sinds maart 2020 goedkeurde, bracht werkloosheidsuitkeringen en leningen voor miljoenen Amerikanen. Maar het heeft ook de deuren opengezet voor uitbuiting en fraude.

100 verdachten gearresteerd

Tot dusver hebben ordediensten meer dan 2,3 miljard dollar aan gestolen middelen gerecupereerd. Dat zou geleid hebben tot de arrestatie van meer dan 100 verdachten die het spectrum van individuen tot georganiseerde groepen bestrijken, weet Associated Press.

De Amerikaanse geheime dienst spreekt zelfs van een bedrag van 100 miljard dollar aan gestolen coronasteun. Het agentschap is vooral bekend om zijn bescherming van de president, maar is daarnaast ook gespecialiseerd in financiële fraude.

Het doel is om “onze onderzoeksimpact te maximaliseren” en “zoveel mogelijk gestolen geld terug te krijgen”, vertelde Roy Dotson, de nationale coördinator voor het herstel van pandemiefraude van het agentschap, aan CNN.

“De gestolen fondsen werden door fraudeurs onttrokken aan het ‘Small Business Administration’s Paycheck Protection Program’, het ‘Economic Injury Disaster Loan Program’ en een ander programma dat was opgezet om in het hele land werkloosheidsuitkeringen uit te keren”, schrijft CNBC.

Dotson zei aan CNBC dat het gemak om aan de hulpfondsen te bekomen het voor criminelen makkelijker heeft gemaakt. “Er is geen twijfel dat de programma’s gemakkelijk online toegankelijk waren. En dus komt de mogelijkheid voor slechte actoren om in die mix te komen”, zei hij. “Het was noodzakelijk om te proberen deze fondsen te laten toekomen aan mensen die echt pijn hebben.”

900 onderzoeken

Volgens Dotson gaat het niet alleen om de typische transnationale en binnenlandse georganiseerde criminele groepen, maar ook om individuen die besloten hebben misbruik te maken van de coronasteun. “Er zijn veel verschillende patronen en onderzoeksinformatie die we ontwikkelen waar ik niet echt op in kan gaan. Maar we hebben de verschillende kenmerken van verschillende groepen in kaart gebracht.”

De geheime dienst heeft volgens Dotson momenteel meer dan 900 actieve onderzoeken in verband met pandemiefraude.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20