Amerikaanse beurzen breien geen verlengstuk aan recordreeks

De Amerikaanse aandelen vielen woensdag terug van de recordniveaus die eerder waren bereikt. Investeerders blijken ontmoedigd te raken over de moeilijke vooruitgang in de besprekingen over economische stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten. Een tegenvaller voor Facebook zorgde bovendien voor extra druk op de aandelen.

Investeerders rekenen erop dat er eindelijk een beslissing komt over het langverwacht hulppakket dat de Amerikaanse economie moet helpen de impact van de coronacrisis te verwerken. De pandemie hebben al tot miljoenen ontslagen geleid en de gezondheidszorg is overbelast. Er worden wel vorderingen in de gesprekken gemeld, maar een akkoord is er nog altijd niet.

Vaccins

De Dow Jones Industrial Average daalde met 0,49 procent naar 30.024,59 punten, terwijl de S&P 500 een terugval met 0,92 procent tot 3.668,13 punten moest melden. De Nasdaq Composite leverde 1,92 procent in en daalde naar 12.341,16 punten.

Positieve updates over de ontwikkeling van vaccins en de hoop op een nieuw fiscaal stimuleringspakket hebben de voorbije dagen op de Amerikaanse beurzen tot recordhoogtes geleid. Dinsdag overschreed de S&P 500 zelfs voor de eerste keer in de geschiedenis 3.700 punten. 

Facebook moest in de loop van de dag echter een daling met 1,91 procent registreren. De Federal Trade Commission (FTC) en een omvangrijke coalitie van staten hebben het sociale mediabedrijf aangeklaagd. Facebook zou de Amerikaanse antitrustwet hebben overtreden. 

Omdat de noteringen de voorbije periode bijzonder hoog zijn opgelopen, vrezen sommige beleggers dat de aandelen kwetsbaarder kunnen zijn voor ongunstig nieuws, zoals onverwachte tegenslagen bij de uitrol van coronavaccins of vertragingen bij stimuleringsmaatregelen.

Hackers

Een cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) leverde Pfizer en BionTech een verlies op respectievelijk 1,7 procent en 4,1 procent.  Ook het beveiligingsbedrijf FireEye verloor na een reeks cyberaanvallen 13 procent. De topman van de onderneming maakte gewag van een bijzonder geavanceerde inbraak.

Het mediaconcern AT&T won daarentegen 2,1 procent, nadat duidelijk werd dat het bedrijf voor zijn divisie DirecTV mogelijk tot 15 miljard dollar zou kunnen ontvangen.

Maaltijdbezorger DoorDash haalde op zijn eerste handelsdag tegenover de oorspronkelijke verkoopprijs van 102 dollar per aandeel nagenoeg 86 procent. Het bedrijf haalde met zijn beursdebuut een bedrag van bijna 3,4 miljard dollar op. De totale waarde van de onderneming wordt daardoor op ongeveer 38 miljard dollar geraamd.

Winkelketen Lowe ging 5,80 procent vooruit na de aankondiging van een plan voor de inkoop van eigen aandelen voor een bedrag van 15 miljard dollar. Ook het farmabedrijf Eli Lilly won 4,99 procent door een melding van positieve resultaten met een experimenteel geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20