Amerikaans senator Elizabeth Warren vergelijkt Bitcoin aanschaffen met “het kopen van lucht”

Tijdens een recente verschijning op de zender NBC vergeleek de Amerikaanse senator Elizabeth Warren (Democratische Partij) het inslaan van cryptomunten met het kopen van lucht. “Het is een weddenschap op de vraag of dit ding, dit vluchtige token, meer of minder waardevol zal worden”, betoogde de progressieve politica.

In het televisieprogramma Meet the Press Reports schotelde presentator Chuck Todd de senator een reeks crypto-gerelateerde vragen voor, die hij als volgt inleidde “Als ik Bitcoin koop, koop ik dan een aandeel of koop ik dan een buikspek of koop ik euro’s? Wat koop ik?”

“Of koop je lucht?”, reageerde Warren, die de Bitcoin een “vluchtige token” noemde, waarvan de valeur alleen gebonden is aan de perceptie van andere mensen over de waarde ervan.

Todd vroeg haar ook of Bitcoin door de eindige voorraad meer lijkt op platina of zilver. “Met Bitcoin is er niets dat het ondersteunt”, antwoordde Warren, “het is gewoon geloof”.

Govcoins

De senator, een van de leiders van de progressieve vleugel van de Democratische Partij, wierp ook op dat de tijd rijp is om een digitale munt uit te geven die door de Amerikaanse centrale bank wordt beheerd, schrijft USA Today.

“In plaats van Bitcoin zouden we het kunnen hebben over digitale valuta’s”, stipte Warren aan. Ze beargumenteerde dit door te stellen dat digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s, of govcoins) “iets hebben dat het ondersteunt” – de overheid.

CBDC’s of central bank digital currencies zijn digitale munten die doorgaans draaien op blockchain, de technologie achter cryptomunten, en uitgegeven worden door centrale banken. “CBDC’s zijn de digitale cash voor de 21ste eeuw”, zegt de Bank for International Settlements, de koepel van belangrijkste centrale banken wereldwijd.

Past niet in de filosofie

Maar: omdat ze net door een centrale entiteit worden uitgegeven, vinden hardcore crypto-adepten ze niet passen in de decentrale, libertaire filosofie van de cryptowereld. Het doel van crypto was net het uitschakelen van de tussenpersoon, de financiële instelling, bij financiële diensten, en daarvan is hier dus geen sprake. Daarnaast moest crypto net een hedge zijn tegen de geldontwaarding die met name centrale banken zouden veroorzaken door het oeverloos blijven bijdrukken van geld.

“Het is logisch dat Warren, die wil dat alle transacties van mensen maximaal worden gecontroleerd door de overheid, voorstander zou zijn van de creatie van een digitale munt”, schrijft Liz Wolfe van het libertaire blad Reason. “Maar CBDC’s komen niet eens in de buurt van een bruikbaar substituut voor cryptomunten, omdat ze duidelijk niet het voordeel bieden dat crypto zo aantrekkelijk maakt: anonimiteit, of privacy (van overheidstoezicht …).”

De politica, die al een paar keer meedong naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, concludeerde de vragenronde met de omineuze observatie dat de crypto-industrie binnenkort wel fors gereguleerd zal worden.

Contrast

Haar visie staat in schril contrast met die van enkele prominente conservatieven, zoals de Republikeinse senatoren Cynthia Lummis en Ted Cruz. Beide politici proberen – in het geval van Cruz zelfs op wat wanhopige wijze – om leden van de crypto-industrie het hof te maken.

Lummis, die wordt beschouwd als de “crypto-koningin” van de Senaat, sprak eerder haar bezorgdheid uit over de manieren waarop govcoins – zoals de digitale yuan, die door de Chinese communistische partij wordt ontwikkeld – door de staat kunnen worden gebruikt om burgers te surveilleren. Ze is dit weekend als spreker te gast op de Bitcoin Conference in Miami, waarvan deze site verslag uitbrengt.

(jvdh)

Meer