Amerikaans ministerie van Handel was bijzonder gul met exportvergunningen aanvalswapens

Het Amerikaanse ministerie van Handel moet meer inspanningen doen om de export van aanvalswapens te beperken en dient het toezicht op de wapenexport op te voeren. Dat staat in een brief die een aantal leden van de Democratische Partij in het Amerikaans Congres aan Gina Raimondo, Amerikaans minister van Handel, hebben geschreven.

In de Verenigde Staten behoorden beslissingen over de wapenexport traditioneel toe aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering van toenmalig president Donald Trump verschoof die bevoegdheid twee jaar geleden echter naar het ministerie van Handel.

Steun wapenverkoop

“Die beslissing vormde een onderdeel van het beleid van de toenmalige Amerikaanse regering om de exportwetten voor vuurwapens te versoepelen en de Amerikaanse wapenverkoop op te drijven”, merken de ondertekenaars van de brief – Elizabeth Warren, Chris Murphy, Joaquin Castro en Norma Torres – op.

De ondertekenaars van de brief betogen zich grote zorgen te maken over aantal beslissingen van het Amerikaanse ministerie van Handel, waardoor het toezicht van de overheid op de export van aanvalswapens drastisch is beperkt en waardoor de winsten van de wapenindustrie sterk werden opgevoerd en dodelijke wapens in handen van corrupte figuren en partijen over de hele wereld werden gegeven.

De toewijzing van het toezicht op de uitvoervergunningen voor de Amerikaanse wapenhandel had de bedoeling om de omzet van wapenfabrikanten zoals Smith & Wesson en Sturm Ruger moeten verhogen. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft over een periode van zestien maanden bijna voor 16 miljard dollar aan uitvoervergunningen aan Amerikaanse wapenfabrikanten toegekend.

Kredietkaarten

Dat betekende volgens de briefschrijvers een stijging met ongeveer 30 procent tegenover gelijkaardige periodes dat de verantwoordelijkheid over de licenties bij het minister van Buitenlandse Zaken berustte. Tevens werd erop gewezen dat het ministerie van Handel 95 procent van de ontvangen vergunningsaanvragen had goedgekeurd. Amper 0,4 procent bleek te zijn afgewezen.

“Dat beleid kan moeilijk in overeenstemming worden gebracht met de inspanningen die de regering wil doen om de veiligheid te vergroten en beloftes om de beslissingen over licenties voor de export van vuurwapens opnieuw aan het ministerie van Buitenlandse Zaken toe te vertrouwen”, betoogde senator Elizabeth Warren.

Elizabeth Warren en een groep van bijna veertig andere congresleden van de Democratische partij hadden er eerder ook al bij kredietkaartmaatschappijen Mastercard, Visa en American Express op aangedrongen om de aankopen van wapens en munitie te volgen.

Dit moest een eerste stap betekenen om het verzamelen van gegevens over wapenaankopen te vergemakkelijken. Dat zou de autoriteiten moeten helpen om binnenlandse terrorismedreigingen te identificeren van binnenlandse terrorismedreigingen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20