Amerikaanse journalist doodgeschoten door Russisch leger

De Amerikaanse journalist, fotograaf en filmmaker Brent Renaud is zondag doodgeschoten in Irpin ten noordwesten van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Brent Renaud kwam zondag om het leven nadat hij en zijn team onder vuur werden genomen door het Russisch leger. Dat meldt de politiechef van Kiev Andrij Nebitov en wordt bevestigd door westerse bronnen.

“Vandaag is een 51-jarige correspondent van de wereldberoemde media The New York Times doodgeschoten in Irpin”, schreef Nebitov op Facebook. “Een andere journalist raakte gewond. Momenteel proberen ze het slachtoffer uit de gevechtszone te halen”, voegde Nebitov eraan toe.

“We staken de eerste brug over in Irpin. We zouden vluchtelingen gaan filmen”, getuigt een medewerker van Renaud in een video terwijl hij in een ziekenhuis behandeld wordt. “We stapten in een auto. Iemand had ons aangeboden om ons naar de andere brug te brengen. We kwamen langs een controlepost en ze begonnen op ons te schieten. De bestuurder keerde om, maar ze bleven op ons schieten. Brent Renaud werd geraakt in zijn nek, hij werd achtergelaten.”

VS zal “passende consequenties” nemen

Aanvankelijk werd gedacht dat Renaud tijdens het incident voor The New York Times werkte, omdat hij een persbadge bij zich had waarop de krant stond vermeld als zijn publicatie. Dat werd later ontkracht.

The New York Times is diep bedroefd over het bericht van de dood van een Amerikaanse journalist in Oekraïne, Brent Renaud”, laat Cliff Levy, de adjunct-hoofdredacteur van de krant, weten via Twitter. Hij bevestigde dat Renaud op dit moment niet in opdracht van The New York Times werkte, hoewel hij er eerder wel voor had gewerkt.

“Dit maakt deel uit van de schaamteloze agressie van de Russen, die burgers, ziekenhuizen, gebedshuizen en journalisten als doelwit hebben gekozen”, zei Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, aan CBS. Hij zei dat de VS en zijn bondgenoten “passende consequenties” tegen Rusland zullen nemen voor de moord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20