Amerikaans Hooggerechtshof breidt mogelijkheid uit om politie aan te klagen wegens buitensporig geweld

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag de mogelijkheid uitgebreid om de politie aan te klagen wegens buitensporig geweld. Die beslissing komt er nadat een vrouw uit New Mexico een rechtszaak had aangespannen nadat ze was neergeschoten door agenten. Ze dacht dat de agenten carjackers waren. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De bal ging in 2014 aan het rollen. De vrouw in kwestie werd toen beschuldigd van drie misdrijven, waaronder vluchtmisdrijf. Torres dacht dat het vier carjackers waren omdat ze een geweer op zak hadden. Toen ze werd benaderd door de agenten, vluchtte ze weg, waarna de agenten haar beschoten. De vrouw kreeg twee kogels in de rug.

In 2016 stapte Torres naar een rechtbank in New Mexico om de agenten aan te klagen voor buitensporig buitengeweld. De rechter heeft toen de rechtszaak verworpen omdat er geen sprake was van een fysieke aanhouding. Het Hof van Beroep voor het 10e circuit in Denver kwam in 2019 tot dezelfde conclusie. Dat zette Torres ertoe aan in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof.

Geen fysieke aanhouding

Het Hooggerechtshof heeft nu beslist om de mogelijkheid om agenten aan te klagen voor buitensporig geweld uit te breiden. Concreet gaat het om een bredere interpretatie van een schending van het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet. In dat amendement staat er onder meer een verbod voor agenten om illegale huiszoekingen en aanhoudingen te doen. Volgens de rechters die de rechtszaak van Torres behandeld hadden was er geen sprake van een schending van dat verbod omdat er dus geen fysieke aanhouding was.

Het Hooggerechtshof heeft nu beslist dat er geen sprake moet zijn van een fysieke aanhouding of confiscatie om te kunnen spreken van een schending van het vierde amendement. Een Amerikaanse agent kan dus met andere woorden aangeklaagd worden voor buitensporig geweld zonder dat die de persoon in kwestie heeft gearresteerd.

Niet iedereen akkoord

Al lijkt niet iedereen akkoord te gaan met de uitspraak. Volgens Neil Gorsuch, één van de conservatieve rechters van het Hooggerechtshof, moet er wel degelijk sprake zijn van een fysieke aanhouding om te kunnen spreken van een eventuele overtreding van het verbod opgenomen in het vierde amendement.

De zaak zal nu teruggaan naar lagere rechtbanken, waar de agenten kunnen proberen de rechtszaak te laten verwerpen op basis van andere gronden. Zo kunnen ze zich nog beroepen op gekwalificeerde immuniteit die de politie en andere overheidsfunctionarissen beschermt tegen civiele rechtszaken in bepaalde omstandigheden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20