Amerikaans groepsgeding tegen exorbitant dure herstellingen Tesla

In de Verenigde Staten loopt autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, opnieuw het risico om zich voor de rechter tegen een groepsgeding te zullen moeten verdedigen. Bij een federale rechtbank in San Francisco zijn immers twee collectieve klachten ingediend waarbij het bedrijf ervan wordt beticht de concurrentie bij het onderhoud en het herstel van wagens op een onwettige manier te beperken.

Hierdoor zouden eigenaars van een voertuig van Tesla gedwongen worden om bij herstellingen langer te wachten en veel meer te betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Tesla heeft er volgens de klachten voor gezorgd dat gebruikers van zijn elektrische wagens voor hun herstellingen en onderhoud worden ontmoedigd om beroep te doen op onafhankelijke partijen waarover de autobouwer geen controle heeft. Tesla zou daarbij onder meer van zijn beleid op het vlak van garanties en herstellingen gebruik maken om de gebruikers van zijn auto’s aan zich te binden.

Honderdduizenden eigenaars en bestuurders: Tesla moet zijn ecosysteem openstellen en concurrentie toestaan voor het onderhoud van zijn voertuigen en de verkoop van onderdelen”, beklemtoonde Matthew Ruan, jurist bij het bureau Freed Kanner London & Millen, dat een van de klachten heeft ingediend.

 • De twee rechtszaken zouden betrekking hebben op alle eigenaars en bestuurders van een voertuig van Tesla die de autobouwer de voorbije vier jaar hebben betaald voor de aankoop van onderdelen of de herstelling van schade of defecten.
  • Ruan zei dat bij de potentiële rechtszaken honderdduizenden eigenaars en bestuurders van een auto van Tesla zouden kunnen zijn betrokken.
  • In geen van beide dossiers werd een mogelijk schadebedrag gespecificeerd. Er wordt echter gewag gemaakt van een som die mogelijk tot honderden miljoenen dollars zou kunnen oplopen.
 • Tesla is niet de eerste Amerikaanse autofabrikant die wordt geconfronteerd met een groepsgeding waarmee de eigenaars van zijn wagens een grotere vrijheid opeisen in de keuze van garages die het onderhoud en de herstelling van hun voertuig zouden kunnen uitvoeren.
  • Eerder werd immers tegen motorfietsenfabrikant Harley-Davidson en Deere, de grootste producent van landbouwvoertuigen in de wereld, een gelijkaardige reeks klachten neergelegd.
  • Harley-Davidson en Deere, die daarbij met klachten voor rechtbanken in respectievelijk Wisconsin en Illinois werden geconfronteerd, hebben de aantijgingen steeds afgewezen.

Prioriteit: De Amerikaanse Federal Trade Commission gaf twee jaar geleden een beleidsverklaring uit waarin gewag werd gemaakt van een prioritair beleid om mogelijke beperkingen van fabrikanten op herstellingen en onderdelen aan te pakken.

 • Volgens de klachten tegen Tesla heeft het beleid van de autobouwer exorbitante wachttijden veroorzaakt voor bestuurders die anders naar een onafhankelijke reparatiewerkplaats zouden zijn gegaan.
 • Er wordt geëist dat het monopolie van Tesla op herstellingen en de levering van onderdelen zou worden ontmanteld.
 • Tevens zou het bedrijf volgens de klachten moeten worden verplicht zijn handleidingen voor reparaties en diagnose-instrumenten tegen een redelijke prijs aan particulieren en onafhankelijke reparatiebedrijven beschikbaar te stellen.
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20